Klassisk byskole får nyt liv

Grøndalsvængets Skole i København har gennemgået en gennemgribende renovering og udvidelse. Resultatet er en skole, der er tilpasset moderne læring, samtidig med at de oprindelige kvaliteter er bevaret.

Lydabsorberende træbetonplader fra Troldtekt anvendes ofte som akustikloft i skoler og uddannelsesinstitutioner
Foto: Torben Eskerod

Med forståelse for nutidens rammer for en god skole og med fokus på energioptimering har JWW Arkitekter forvandlet den gamle byskole, Grøndalsvængets Skole i København NV, til en moderne kvarterskole, der skaber et genkendeligt åbent rum i byen for både elever og områdets beboere.

Udvidelsen består af to nye bygninger. En ny indskolingsbygning til de mindste, indrettet med undervisningsfaciliteter og fritidstilbud, samt en ny bygning til musik og idræt. Med respekt for skolens eksisterende rammer er de to nye bygninger udført i smukke og robuste materialer – heriblandt 250.000 genbrugte mursten for at bevare de oprindelige arkitektoniske kvaliteter og detaljer.

Et bæredygtigt aftryk med god akustik

Grøndalsvængets Skoles udvidelse har udmøntet sig i en gennemgribende renovering og opgradering af den eksisterende skolebygning, der efter renoveringen opfylder nutidens krav til differentierede læringsrum, faciliteter og indeklima. Lofterne er beklædt med Troldtekt akustikplader, der sikrer et behageligt lydmiljø. Solcelleanlæg, energireducerende belysning og behovsstyret ventilationsanlæg bidrager til at reducere skolens CO2-aftryk. 

Skolen var et ud af fem projekter, nomineret til den prestigefulde pris som Årets skolebyggeri 2019. Om nomineringen sagde juryen blandt andet:

– En absolut fornemmelse for campus-miljø i en blanding af oplevet landsbymiljø, som er skabt ud fra bæredygtighedstanken ift. valget af materialer – og som samtidig signalerer et væld af understøttende lære- og væresteder, som præger og går på tværs af ude- og indemiljøer.