Ny svømmehal i robuste og varme materialer

I det nye Åbybadet har der været fokus på robuste og varme materialer, og der er samtidigt skabt en åben og blød overgang fra de forskellige bassiner. Troldtekt er brugt som akustikløsning i selve svømmehallen og er netop velegnet til rum med høj luftfugtighed.

Loftsbeklædning med akustikplader fra Troldtekt i svømmehal

I Mölndal syd for Göteborg i det vestlige Sverige er der opført en ny svømmehal på samme sted i Åby Arenastad, hvor det tidligere Åbybadet også lå. Det nye Åbybadet tilbyder svømmebassiner til både store og små, badeland med rutsjebaner samt spaområde, sauna og café.

Arkitekterne Liljewall har tegnet det nye Åbybadet med fokus på robuste og varme materialer.

Bygningens facade består af en høj sokkel i rustnuance, som spiller godt op mod murstenene, som resten af bygningen er bygget af. De liggende og stående mursten danner et mønster, der giver illusionen af bjælker og indrammer de lodretstående vinduer, mens vinduerne sammen med facadens nicher skaber en varierende rytme som havets bølger, der følger hinanden.

Udefra er svømmehallens indgang fremtrædende, og indenfor i indgangspartiet guides de besøgende igennem indgangshallen af et kunstværk bestående af diodebelyste kugler af håndblæst glas skabt af kunstneren Frederika Lindner. 

 

Akustikplader indrammer bassiner

Inde i selve svømmehallen i det nye Åbybadet skaber stående lyse træpaneler sammen med den åbne overgang mellem de forskellige bassiner en fornemmelse af en søjlesal. Overgangene er bløde og markeret ved forskellige farve- og materialevalg.

For eksempel er der i børnebassinet dekoreret med svømmende væsener i keramik af kunstneren Anita Pauser, og der er brugt en meleret bund i bassinet. En mørkegrå ramme af bænke omkranser ligeledes de forskellige bassiner, hvorfra man kan iagttage de badende og svømmende gæster.  

Troldtekt akustikplader er valgt som akustikløsning inde i svømmehallen og placeret sådan, at de ligner en indramning af bassinerne ovenfra. Akustikpladerne i farven lys natur giver sammen med de lyse træpaneler en varme til rummet og absorberer samtidigt effektivt lyden af plask, råb og leg, imens de bidrager til en behagelig oplevelse for de besøgende.

Samtidigt tåler træbetonpladerne en høj luftfugtighed og er derfor en velegnet akustikløsning til fugtige miljøer som en svømmehal.