Akustik og sport

Sådan kan god akustik i idrætshaller skabe et sundt miljø og øge børns sundhed.

Foto: Photoslicious Piotr Skorek

Et af de mest støjende områder i en skole er idrætshallen. Det er det eneste rum, hvor man både kan dyrke alle mulige former for idræt og afholde foredrag, teaterforestillinger, koncerter og meget mere. Eksperterne er enige om, at fysisk aktivitet både er godt for elevernes indlæring, helbred og generelle trivsel.

Traditionelt er idrætshaller dog ofte kolde og ikke nødvendigvis særlig rare at opholde sig i. Der er tit en dårlig akustik og et deraf følgende højt støjniveau – selv når der kun er ganske få børn i hallen. Hvis lydabsorptionen er utilstrækkelig, vil der være en lang efterklangstid – og så skal man ikke opholde sig særlig lang tid i hallen, før det bliver ubehageligt. Men sådan behøver det ikke at være.

En ny grundskole i Polen er et klassisk eksempel på, hvordan man ved at tænke akustikken ind helt fra begyndelsen og bruge de rigtige materialer kan skabe et både behageligt og æstetisk tiltalende indemiljø. Grundskole nr. 88 er tegnet af det polske arkitektbureau Konopiński Stanisław Biuro Projektowe for Radarowa-distriktet i Warszawa.

For at tilfredsstille de højeste krav til optimal akustik er der installeret Troldtekt akustikplader på både lofter og vægge. Pladerne er lavet af naturmaterialet træ og af cement udvundet fra den danske undergrund og er derfor ikke kun meget effektive i forhold til lydabsorption, men skaber også et sundt indeklima og passer perfekt til rummets struktur og design.

Derudover giver de store vinduespartier, der strækker sig fra gulv til loft, et fantastisk lysindfald og optimale betingelser for brugerne – uanset om de leger eller dyrker sport. Hallen er isoleret efter alle kunstens regler og er udstyret med et energieffektivt airconditionanlæg. Det sikrer nem klimastyring, høj luftkvalitet, forsvindende lidt kondens og generelt reducerede driftsomkostninger.

Et smart træk ved designet er brugen af en lysegrøn farve (RAL 6018), som matcher de diskrete og fine detaljer i de naturlige træpaneler perfekt. Den giver rummet et helt særligt udtryk, samtidig med at den helt naturligt inddeler rummet i forskellige zoner.