Moderne og farveglad

Lærere, forældre og elever i bydelen Kleinzschocher i Leipzig er begejstrede for den nye moderne og arkitektonisk imponerende bygning med tilhørende idrætshal, som den lokale folkeskole er flyttet ind i.

Loftsbeklædning med akustikplader fra Troldtekt i skolebyggeri
Foto: Marcus Korzer Fotografie, Leipzig

Bygningen, som har plads til helt op til 500 elever fra første til fjerde klasse, er opført på et 13.500 kvadratmeter stort areal, hvor byens godsbanegård tidligere lå. Skolen, som tidligere hed "Grundschule am Adler", har derfor meget passende taget navneforandring til "Grundschule am Grünen Gleis" ("skolen ved de grønne jernbaneskinner").

Kig ind i bygningen nedefra

Den store bygning i tre etager er tegnet af arkitektfirmaet hobusch + kuppardt fra Leipzig. Bygningens røde murstensfacade og den markante underetage med langstrakte vinduespartier ud mod gaden føjer sig harmonisk ind i det øvrige område, der er præget af bygninger fra den såkaldte Gründerzeit –en periode, som strakte sig fra ca. 1870 til ca. 1914. Et af bygningens største blikfang er de store vinduespartier, der afslutter konstruktionen nedadtil og giver de forbipasserende mulighed for at se ind i bygningen nedefra.

Idrætshal med industriel charme

Idrætshallen, der også er i tre etager, bruges af foreninger om aftenen. Taget refererer med sin savtakkede profil til de fabrikshaller, der tidligere prægede området. Stålkonstruktionen inde i den lysgennemstrømmede hal giver rummet en særlig industriel charme. Skolebygningen og idrætshallen udgør et fælles kompleks og er forbundet med hinanden via en gennemgang.

Farver og tegninger giver liv

Den barrierefri skolebygning er tilgængelig via en tragtformet foyer. Foyeren, hvis lofter, gulve og vægge er holdt i en stærk gul farve, har desuden udgang til den rummelige skolegård med tilhørende have på bygningens bagside. Den langstrakte bygning er opdelt af tre rummelige trappehuse i henholdsvis grønt, gult og rødt, der alle er udstyret med store ovenlysvinduer.

De kraftige farver, der kendetegner den nye bygning, danner en vellykket kontrast til de lyse og åbne klasseværelser, hvor lysegrå, lydabsorberende gulvbelægninger og møbler i træfinish hjælper med til at skabe et godt og roligt læringsmiljø.

Der er i alt 18 klasseværelser og en række gruppe-, fag- og fællesrum, hvoraf nogle er udstyret med interaktive tavler. Kantinen, der er forbundet med et multifunktionelt rum og skolens rummelige bibliotek, kan også benyttes til lokale arrangementer i bydelen.

Som et særligt designelement har arkitekterne integreret små ansigter og grimasser i den nye bygning, som eleverne selv har tegnet til deres nye skole. Man kan bl.a. finde dem på de lysegrå flisebeklædte vægge og gulve i toilet- og omklædningsrummene, hvor de gule døre skaber en spændende visuel kontrast.

Loftsplader i kulørte farver

Overalt på lofterne i den nye skolebygning er der monteret Troldtekt akustikplader i farver, der er perfekt afstemt med farverne i de farveglade trappehuse og i foyeren. De fungerer ikke kun som et kreativt element, men bidrager også til at skabe en god stemning, der er i tråd med skolens livlige hverdag.