Træet, som er den anden råvare i Troldtekt akustikplader, optager CO2 under opvæksten i de danske skove. Den indlejrede CO2 i træet er samlet set større end den mængde, som udledes under produktionen af FUTURECEM. Og da fremstillingen af akustikpladerne på fabrikken i Troldhede foregår med 97,8 procent vedvarende energi, går det samlede CO2-regnskab under produktionen i minus.
– Det er cementen, der giver Troldtekt akustikpladerne deres styrke, holdbarhed og brandsikkerhed uden brug af skadelig kemi. De fordele er svære at opnå med andre bindemidler end cement. Derfor er vi meget begejstrede for, at Aalborg Portland har udviklet FUTURECEM, som både gør det muligt at tilgodese klimaet og bevare alle de velkendte fordele ved akustikpladerne, siger Peer Leth.
Han tilføjer, at Troldtekt arbejder på forskellige metoder til genanvendelse, så mindst muligt af den indlejrede CO2 skal frigives ved forbrænding, når akustikpladerne er udtjente efter mindst 50-70 år. Allerede i dag indgår fraskær fra Troldtekts fabrik i produktionen af ny cement hos Aalborg Portland. Et pilotprojekt skal afklare, hvordan den ordning kan skaleres op til også at omfatte træbetonaffald fra nedrivning af bygninger.