Mangfoldigt børne- og kulturhus er Årets skolebyggeri

Høje-Taastrup Børne- og Kulturhus samler dagtilbud, skole, SFO og kultur under ét tag. Nu er huset kåret som Årets skolebyggeri 2023. Den 9.500 kvadratmeter store bygning er opbygget i fire klynger med hver sin visuelle stil. Flere varianter af Troldtekt løsninger bidrager til den gode akustik.   

17.08.2023
Loftsbeklædning med akustikplader fra Troldtekt i kulturbyggeri

I begyndelsen af 2023 fik Høje-Taastrup et lokalt anker, som lægger hus til en bred vifte af tilbud for især børn og unge. Mandag den 14. august modtog projektteamet bag Børne- og Kulturhuset i Høje-Taastrup hæderen som Årets skolebyggeri 2023.

Det nye hus på Taastrupgårdsvej er det første i Danmark, som samler dagtilbud, skole, SFO og kulturaktiviteter under ét tag med et areal på 9.500 kvadratmeter. Christensen og Co Arkitekter samt Kjaer & Richter Architects har tegnet bygningen. 

– Det har været særligt vigtigt for os, at bygningsdesignet skaber rammer for små og store fællesskaber på tværs af undervisning og fritidsaktiviteter og dermed understøtter stærke bånd mellem børn og kultur. Huset markerer sig tydeligt som hele bydelens Kulturhus og er opbygget som et ’bofællesskab’ for dagtilbud, skole og kulturskoler, der deler de åbne værkstedsfaciliteter i stueplan,

Sådan lød det fra Mikkel Sørensen, arkitekt og partner hos Christensen & Co i forbindelse med prisuddelingen. Her lagde fagjuryen blandt andet vægt på, at projektet er ”overbevisende i både de ydre og indre parametre” med en organisering, der virker ”let overskuelig og robust i sin tænkning”.

Robuste materialer og et let indre

Den prisvindende bygning er opført til mange typer af aktiviteter på forskellige tider af døgnet. Ud over undervisningslokaler og daginstitutioner består den af to idrætssale, en motoriksal, to billedkunstlokaler, seks musiklokaler og lyd- og medierum. Skolen er opbygget med fire kulturklynger – musik, teknologi, kreativitet og bevægelse – som har hver sin stil. Et kulturtorv med en trappe i midten udgør hjertet.

Både ude og inde er tegl, beton, træ og glas gennemgående materialer. Masser af dagslys strømmer ind i bygningen og bidrager til et let udtryk, hvor for eksempel de zoneinddelte farver i gulvbelægningen får lov at træde frem.

Der er i børne- og kulturhuset flere varianter af Troldtekt akustikløsninger, som bidrager til et sundt indeklima med god akustik. På skolens almindelige arealer er der Troldtekt lofter i lys natur, mens der i hallerne er grå Troldtekt på væggene.

– Ud over de gode akustiske egenskaber giver Troldtekt et naturligt varmt look, der supplerer de øvrige overflader på en harmonisk og sammenhængende måde. Det giver et roligt helhedsindtryk i rummene, lyder det fra Mikkel Sørensen, arkitekt og partner hos Christensen & Co Arkitekter.

Se flere fotos fra Høje Taastrup Børne- og Kulturhus

FAKTA: Om Årets skolebyggeri 2023

  • Konference- og eventvirksomheden Nohrcon står bag kåringen af Årets skolebyggeri. Prisen blev i 2023 uddelt for 11. gang.
  • Fagjuryens vurdering vægter 15 procent i afgørelsen, mens de offentlige stemmer vægter 85 procent. I 2023 var der 1.300 deltagere i afstemningen.
  • De fire øvrige nominerede var: Frederiksborg byskole – ”Bakkefløjen” i Hillerød, Frederiksværk skole i Halsnæs Kommune, Skolecenter Jetsmark i Jammerbugt Kommune, UC Syd, Campus Kolding.
  • I 2022 modtog Vrå Børne- og Kulturhusprisen, mens den i 2021 gik til Erlev Skole.