Tema: Fremtidens seniorer stiller nye krav til boligen

I de kommende år kommer der markant flere ældre – og de lever længere. Derfor skal boligmarkedet ruste sig til at imødekomme de ældres behov for boliger. I et nyt online tema fra Troldtekt A/S kan du læse om arkitektur til både de ressourcestærke seniorer og dem med brug for mere pleje.

17.10.2023
Foto: Helene Høyer Mikkelsen

Om bare ti år vil der være cirka 200.000 flere danskere over 65 år, end der er i dag. Og skruer vi tiden yderligere et årti frem vil det samlede antal +65-årige efter alt at dømme vokse med yderligere 150.000.

I rapporten Market Insights har ejendomsmæglervirksomheden EDC Erhverv Poul Erik Bech tidligere bragt prognosen for antallet af danske ældre. Her peger Head of Research, Joseph Alberti, på, at udviklingen kommer til at lægge pres på den danske boligmasse:

– Selvom vi ser talrige små og store projekter med seniorboliger skyde op i landet, ser efterspørgslen ud til at være nærmest umættelig, siger han.

Fleksible boliger for livet

Én ting er ressourcestærke ældre, der gerne vil flytte ind i aktive fællesskaber med andre ligesindede. Noget andet er den – ofte ældre – gruppe, der har behov for mere pleje i hjemmet. Netop derfor opfører den danske OK-Fonden fleksible boliger, som gør det muligt at tilbringe mange år i ét og samme hjem.

Konceptet ’Boliger for Livet’ er fleksible seniorboliger til mennesker, der gerne vil have mulighed for at blive boende i deres eget hjem resten af livet. Boligerne opføres i forbindelse med plejehjem, og beboerne kan bruge plejehjemmets fællesfaciliteter som café og wellness i det daglige.

– Man kan ikke se på de her hjem, at de også kan omdannes til plejeboliger. Det er helt almindelige boliger, der er bare tænkt på nogle ting, siger Ulrik Ahrendt-Jensen, der er adm. direktør i OK-Fonden, som er en privat non-profit omsorgsorganisation.

Et eksempel er brede døre, hvor der også er niveaufri adgang:

— Det er på den måde boliger, der også kan blive til arbejdsplads for plejepersonale i perioder. Man skal bare ikke kunne se det. Det kan eksempelvis være, at der er skjulte stålvanger i loftet, så man kan montere en lift, hvis der bliver behov for det.

 

Fællesskab og tryghed

Artiklerne om seniorarkitektur er en del af et nyt online tema fra Troldtekt A/S, som producerer akustikløsninger til blandt andet senior- og plejeboliger. Foruden ekspertinterviews præsenterer temaet også vellykkede eksempler på ældreboliger, der er både hyggelige, æstetiske, funktionelle – og innovative.

Et eksempel på det sidste er Huset Nyvang i Randers, som samler den ældste og den yngste generation under ét tag. Huset består af boliger til plejehjemmets beboere, en servicebygning og en daginstitution, med plads til omkring 130 børn i alderen 0-5 år. Formålet har været at binde enhederne bedst muligt sammen og skabe rammer for samvær, aktivitet og fællesskab på tværs af generationer. 

Temaet har desuden fokus på boliger til ældre med demens. Her påpeger den svenske arkitekt, ph.d. og docent i arkitektur og bydesign Jonas E. Andersson, at arkitekturen skal støtte frem for at stigmatisere.

Her er Skovparken Plejecenter i Ølgod et godt eksempel, som kombinerer hjemlige og trygge rammer med en høj grad af funktionalitet, som er elegant integreret i designet. For eksempel er der til boligerne udviklet en særlig skinneløsning til handicaplifte, hvor skinnesystemet er skjult oven over Troldtekt akustiklofterne.

En akustikløsning til mange behov

Troldtekt akustikplader er et populært valg til lofter og vægge i seniorboliger, hvor der typisk er mange behov at tilgodese. Boligerne skal være rolige, komfortable og hyggelige. Men de skal også være sunde at opholde sig i og enkle at vedligeholde. Det betyder, at byggematerialerne skal være funktionelle, æstetiske, robuste og fri for skadelig kemi.

Med de Cradle to Cradle-guldcertificerede Troldtekt akustikplader er det muligt at sætte flueben ved alle parametrene på én gang – og samtidig få stor frihed til at skabe rum med et karakterfuldt design.