107 projekter dyster om at blive Årets Bygge 2024

Nu har magasinet Byggeindustrin løftet sløret for de projekter, som er indstillet til prisen som Årets Bygge 2024. Rekordmange forbilledlige bygninger er indstillet, og flere af dem er med Troldtekt akustikløsninger.

16.01.2024
Akustiklofter fra Troldtekt i uddannelsesinstitution

Det tidlige forår byder på den årlige kåring af Årets Bygge 2024. Formålet med prisen er at hylde de bedste projekter, som byggesektoren i Sverige præsterer. Det hele kulminerer 19. marts, hvor prisuddelingen finder sted under Construction Summit, der bliver holdt i Sergel Hub i Stockholm.

Allerede i januar og februar vil fagmediet Byggeindustrin præsentere, hvilke finalistprojekter der går videre i forskellige kategorier. Byggeindustrin uddeler prisen i samarbejde med Svensk Byggtjänst.

Blandt de 107 indstillede projekter er flere af dem med Troldtekt akustikløsninger som en del af designet. De syv spænder lige fra studieboliger til en bilfabrik og innovative forskningsmiljøer.

Her er de indstillede projekter med Troldtekt

 

Space

I Lunds Science Village-distrikt ligger Space – et nyopført innovationshus med kontorer og laboratorieaktiviteter fordelt på 6.300 kvadratmeter. Wihlborgs Fastigheter er bygherre, og projektet er tegnet af FOJAB og frøslee.

I bygningens store atrium er der til felter på væggene valgt designløsningen Troldtekt tiles i lys natur, der danner et karakterfuldt mønster. Andre steder i bygningen er der anvendt Troldtekt line samt klassiske Troldtekt akustikplader.

I 2023 blev Space den første kontor- og laboratoriebygning, som fik NollCO2-certifieringen fra Sweden Green Building Council. Projektet skal desuden certificeres med standarderne WELL og Miljöbyggnad Guld.

 

Hököpinge Skole

I Skåne i Vellinge Kommune står den nye Hököpinge Skole klar til cirka 550 elever fra 0.-9. klasse. Målsætningen har været at bygge ’Skolen midt i landsbyen’, da stedet også skal fungere som samlingspunkt efter skoletid.

De primære byggematerialer er tegl og glas. Indvendigt er der til både lofter og vægge valgt Troldtekt akustikplader som en del af skolens interiør – flere steder i karakterfulde specialfarver, som tilfører et varmt udtryk. Arkitektgruppen i Malmö har tegnet projektet.

 

Koenigseggs nya fabrik

I Valhall Park ligger en ny og eksklusiv bilfabrik, som stod klar i foråret 2023 med 12.000 ekstra kvadratmeter. Bilfabrikken huser alt fra produktionshal, event- og personaleområder til showroom for nye bilmodeller. I kantine- og cafeområdet indgår sortmalede Troldtekt akustikplader i designet. Arkitekterne JKAB har tegnet den nye fabrik.

Projektet modtog Ängelholm Kommunes arkitektpris 2023 i kategorien Årets nybyggeri.

 

GoCo House

I Mölndal syd for Göteborg ligger det nybyggede GoCo House. Det ligger i en ny bydel med fokus på Life Science og sundhed, som er placeret sammen med medicinalproducenter. GoCo House er det nye områdes signaturbygning.

GoCo House er et hybridbyggeri, hvor konstruktionen består af både limtræsøjler og bjælker, stål og beton. Byggeriet omfatter arbejdspladser med kontormiljøer, laboratorier, områder til co-working, café og restaurant, fælles konferencefaciliteter og mobilitetshub. Grå Troldtekt akustikplader indgår i bygningens design.

Arkitekterne bag projektet er Semrén og Månsson.

 

Åbybadet

På samme sted som det tidligere Åbybadet lå, har Mölndal nu fået en ny svømmehal. Her er svømmebassiner for både store og små, badeland med rutsjebaner samt spaområde, sauna og café. Samtidig er der mulighed for at deltage på en række hold som dykkertræning, undervandsrugby og vandgymnastik.

Arkitekterne Liljewall har designet Åbybadet, hvor der er valgt varme og robuste materialer samt lodrette vinduer til at give masser af dagslys. Troldtekt plader, som både sikrer god akustik og tåler en høj luftfugtighed, indgår i svømmehallens design.

 

Natrium

Natrium er Göteborg Universitets nye bygning for de naturvidenskabelige uddannelser og forskningsenheder, som er blevet samlet tæt på Sahlgrenska Sygehus. Bygningen fordeler sig på hele 32.000 kvadratmeter

Kanozi Arkitekter har tegnet Natrium. En af hovedtankerne bag bygningens design er at fremme samarbejdet mellem fakultetets forskellige institutter, sikre arkitektonisk samspil med øvrige bygninger fra 1950’erne samt skabe en fleksibel forskningsbygning.

Natrium består af fire bygninger, som bindes sammen af et stort og lyst atrium i midten. På de åbne etager rundt i atriet er der monteret Troldtekt i lys natur.

Se flere billeder fra Natrium her.

 

BaseCamp

I Malmö tæt på universitetscampus og byens centrum har det internationale koncept BaseCamp bygget 590 studieboliger. Det er de første af sin slags i Sverige og giver Malmø 30 procent flere studieboliger. Ud over studieboligerne vil der være reception, café og studieområder samt fitness, lounge, festlokaler og biograf.

Lars Gitz Arkitekter er arkitektfirmaet bag designet af BaseCamp, hvor også Troldtekt spiller en rolle i designet. Der er valgt sortmalede Troldtekt akustikplader til mange af fællesfaciliteterne.

Se flere billeder fra Basecamp her.

Foto: Wihlborgs Fatigheder & Josefin Widell Hultgren
Akustiklofter fra Troldtekt i uddannelsesinstitution
Foto: Troldetekt line i lys natur
Lydabsorberende træbetonplader fra Troldtekt anvendes ofte som akustikloft i boligbyggeri
Akustiklofter fra Troldtekt i uddannelsesinstitution
Lydabsorberende træbetonplader fra Troldtekt anvendes ofte som akustikloft i boligbyggeri