Biodiversitet og plads til alle
Fremgangen i det bæredygtige byggeri har været med til at give en ”ketchup-effekt”. Blandt andet vægter FSC-certificerede produkter positivt i en DGNB-certificering af bæredygtige bygninger.
Loa Dalgaard Worm oplister en række fordele ved at vælge produkter af træ fra certificeret dansk skov foruden dokumentationen, som certificeringen giver:
– Alle, der arbejder i skoven, direkte ansat eller ej, skal mindst have minimumsløn sat ved overenskomst. En anden fordel er, at ejeren af en FSC-certificeret skov skal sikre gode adgangsforhold for naboer og brugere af skoven, for eksempel skovbørnehaver, skovvandrere og mountainbike.
– Dertil kommer selvfølgelig hele miljøvinklen. Skovejeren skal etablere beskyttelseszoner omkring følsomme fuglearters redetræer. Samtidig skal mindst 10 procent af hver skov drives med det formål at bevare og fremme biodiversitet, så dyr og planter får gode forhold. FSC stiller krav om 360 graders bæredygtighed, og der bliver gennemført en årlig kontrol, som sikrer, at det kan dokumenteres, at skovene lever op til kravene.
Skærer mærkbart i CO2-forbruget
Loa Dalgaard Worm håber, at bygherrer, arkitekter og rådgivere fortsat vil øge deres interesse for bæredygtigt certificeret træ. Hun appellerer til at vælge træprodukter ud fra funktionalitet, så der – også globalt – er nok certificeret træ.
– Generelt ser vi et meget begrænset kendskab til forskellige træarters funktionaliteter, og derfor er efterspørgslen og presset på få arter højt. Hvorfor ikke finde lignende egenskaber i klodens øvrige cirka 60.000 træarter? Træ har generelt mange fantastiske egenskaber, som også matcher en række af FN’s verdensmål. Alene ved at bygge den bærende konstruktion i træ frem for mursten sparer du nemt 20 procent på CO2-regnskabet og ofte langt mere – forudsat naturligvis, at træet stammer fra bæredygtig drift, siger Loa Dalgaard Worm.