Flere fordele, når du vælger Troldtekt til dit træbyggeri

Områder som akustik, fugt og brandsikring er vigtige at være opmærksomme på i bygninger af træ. Kombinationen af træ og cement gør Troldtekt akustikplader til en robust løsning, som både bidrager til god akustik, karakterfuldt design og effektiv brandsikring.  

Mere om fordelene

Når du bygger med træ, kræver det grundig planlægning og nøje overvejelser om den kontekst, træet indgår i. Det fastslår forskerne fra BUILD (Institut for Byggeri, By og Miljø) ved Aalborg Universitet i deres rapport ’Klimapåvirkning fra: 45 træbyggerier’.

Rapporten fremhæver blandt andet, at det er vigtigt at vælge træ fra dokumenteret bæredygtige skovbrug. Dertil fremhæver de byggerådgivere, som er interviewet til rapporten, at fokusområder som brand, akustik, fugt, logistik og æstetik er vigtige i træbyggeri.

Troldtekt akustikplader af træ og cement er et populært valg – også til træbyggeri. Her kan du læse, hvordan pladerne bidrager til at opfylde en række af de vigtige krav, når du bygger i træ.

God rumakustik

Først og fremmest er Troldtekt træbeton på lofter og/eller vægge med til at sikre en formidabel rumakustik. Den åbne overfladestruktur i pladerne absorberer effektivt lyden i rummet, så det ikke støjer og runger.

Mens et betonloft kun absorberer 1-2 procent af lyden, vil et Troldtekt loft typisk absorbere 80-90 procent af lyden – afhængig af den valgte konstruktion.

Det er vigtigt at nævne, at der er forskel på lydabsorption og lydisolering. Troldtekt er velegnet til at absorbere lyd og dermed sikre god akustik i et rum – men det kræver andre metoder at reducere støjen igennem vægge eller etagedæk. Her præsenterer BUILD-rapporten flere gode eksempler fra træbyggeri.

Læs mere om Troldtekt og god akustik

Effektiv brandsikring

Træ er et organisk og brændbart materiale, og derfor er brandsikring et vigtigt fokusområde i træbyggerier. I Troldtekt pladerne er hver træfiber omsluttet og beskyttet af ikke-brændbar cement. Derfor er Troldtekt et svagt antændeligt materiale, der i tilfælde af brand kun afgiver svag varme og næsten ikke udvikler røg.

Selvom Troldtekt akustikplader er et træbaseret produkt, er der ikke behov for at tilsætte brandhæmmende kemi, da cementen sikrer den effektive brandsikring. Det betyder også, at materialesundheden er i top.

Troldtekt er CE-mærket både i henhold til den europæiske standard for træbeton, EN 13168, og i henhold til den europæiske standard for nedhængte lofter, EN 13964. Troldtekt er testet og klassificeret for reaction to fire og har opnået følgende brandklassificering.

  • Troldtekt akustik: B-s1,d0
  • Troldtekt designløsninger: B-s1,d0
  • Troldtekt A2 (med specialcement): A2-s1,d0

 

Læs mere om Troldtekt og effektiv brandsikring

 Dokumenterede bæredygtighedstiltag

Alt træet i Troldtekt akustikplader overholder kravet om bæredygtig skovdrift. Træet kommer fra certificerede skove i Danmark (FSC®C115450 og PEFC™), og som kunde kan du selv vælge, om dine Troldtekt akustikplader skal være FSC- eller PEFC-certificeret. Begge certificeringerne stiller krav om blandt andet biodiversitet og arbejdsforhold i skovene.  

Troldtekt akustikplader er Cradle to Cradle-certificeret på guldniveau. Pladerne er dokumenteret fri for skadelige indholdsstoffer og kan derfor vende sikkert tilbage til naturens kredsløb.

Desuden indgår affald fra produktionen af Troldtekt i det tekniske kredsløb som ressource i cementproduktionen hos Aalborg Portland. Troldtekt arbejder på at udbrede den løsning til at omfatte knækkede og skadede plader fra produktionen – og senere hen også byggeplads- og nedrivningsaffald.

I miljøvaredeklarationer (EPD’er) for de forskellige varianter af Troldtekt akustikplader kan du se pladernes klimaaftryk igennem hele deres livscyklus. Og i dokumentationspakker, som Rambøll har udarbejdet, kan du se Troldtekts bidrag til pointene i bæredygtighedscertificeringer som DGNB, BREEAM, WELL med flere.

Læs mere om Troldtekts dokumenterede bæredygtighedstiltag

Naturlig styrke og høj fugttolerance

Solide materialer med en lang levetid er godt for både miljøet og totaløkonomien. Det vil ofte være nemmere og mere bæredygtigt at vælge materialer, som holder i 70 år, frem for materialer, som holder i 20 år.

Troldtekt træbeton har de gode egenskaber med fra råvarerne. Cementen sikrer styrke, mens træet giver naturlig åndbarhed. Den naturlige styrke betyder blandt andet, at Troldtekt træbeton har en lang levetid på mindst 50-70 år og tåler fugtige rum.

Teknologisk Institut i Danmark har dokumenteret, at Troldtekt akustikplader kan tåle rum med:

  • en fugtbelastning på op til 98 procent (+/- 2 procent)

  • høje temperaturer på op til mindst 40 grader.

Dermed har Troldtekt opnået CE-mærkningens højeste niveau (D) inden for vandbestandighed.

De fleste bygherrer anvender Troldtekt indendørs til lofter og vægge, men du kan også montere Troldtekt på for eksempel overdækkede terrasser eller under altaner og andre udhæng. På den måde kan du opnå et udtryk, hvor loftet indefra fortsætter ude – og for eksempel passer til træfacader og andre elementer i træ.

Læs mere om Troldtekt og naturlig styrke

Karakterfuldt design

En akustikløsning kan være med til at forstærke det samlede designudtryk i bygningen. Skal det for eksempel være lyst og let i udtrykket? Eller mere mørkt og eksklusivt – måske endda med ekspressive mønstre?

Med Troldtekt har du mulighed for at vælge klassiske træbetonplader, hvor strukturerne fra træfibrene træder tydeligt frem. Eller du kan vælge en af de prisbelønnede løsninger fra Troldtekts designserie.

Designløsningerne er industrielt produceret med for eksempel fræsede spor i overfladen, mønstre og særlige dimensioner. Alle løsninger er udformet til at give en oplevelse af sammenhæng på lofter eller vægge. Det handler kort sagt ikke om pladen, men om fladen.

Du kan vælge umalede Troldtekt akustikplader i natur, hvor henholdsvis den hvide eller grå cement i pladerne – sammen med træet – giver naturfarven. Eller du kan vælge at få pladerne malet fra fabrik i enten en af standardfarverne hvid, grå og sort eller en specialfarve efter eget valg.

Læs mere om designmulighederne med Troldtekt

Råvarer tæt på fabrikken

I produktionen af Troldtekt træbeton indgår udelukkende træ fra certificerede danske skove. Cementen bliver produceret hos Aalborg Portland af råvarer fra den danske undergrund.

Det betyder, at Troldtekt har alle råvarer inden for en radius af cirka 150 kilometer. På den måde er klimaaftrykket fra råvaretransport holdt på et minimum, samtidig med at forsyningssikkerheden er i top, da Troldtekt ikke er afhængige af leverancer fra andre lande eller kontinenter.    

Læs mere om fremstillingen af Troldtekt