Nyt tema inspirerer til sund boligarkitektur

DGNB-certificerede boliger med sunde materialer. Mørke lofter som ny tendens. En perlerække af danske hjem, hvor æstetik og akustik spiller sammen. Det er emnerne i et nyt online tema, hvor Troldtekt A/S - med indspark fra relevante eksperter - sætter spot på arkitektur i private hjem.

11.03.2020

Hjemmet er rammen om livet. Derfor er det også vigtigt, hvordan den ramme påvirker helbred og komfort. Er luften ren eller fuld af skadelige stoffer? Kan beboerne grine og have gæster, uden at lyden giver hovedpine? Og hvilke nye designtrends kan løfte boligen til et højere niveau?

Kombinationen af et sundt indeklima, god akustik og et karakterfuldt design er i fokus i Troldtekts nye online tema om private hjem. Her handler en af artiklerne om den bæredygtige bygningscertificering DGNB, der vinder frem i flere boligbyggerier. Ordningen sikrer bæredygtighed på det sociale, økonomiske og miljømæssige plan, og fra 2020 kan også enfamiliehuse blive DGNB-certificeret.

– Danmark er et land med mange nye parcelhuse og typehuse, og nybyggeri kræver generelt flere ressourcer end renoveringer. DGNB kan være en ramme, som hjælper til at måle privatboligers miljøaftryk, optimere ressourceforbruget og samtidig sikre byggeri af høj kvalitet med et sundt indeklima, siger Mette Qvist i det nye tema.

Hun er direktør i Green Building Council Denmark, som administrerer DGNB-ordningen i Danmark.

 

Troldtekt giver point til DGNB

Temaet byder på en inspirationstur til det almene boligbyggeri Lensmarken, der har opnået DGNB-guld, samt Midtermolen i Nyborg og en ny villa i Grenaa, der begge er bygget med henblik på at opnå DGNB-certificering.

Fælles for de tre projekter er, at de har Troldtekt akustiklofter som en del af designet. Troldtekt bidrager til mange af pointene i en DGNB-certificering, blandt andet inden for områderne miljøpåvirkning, akustik, brandsikring og luftkvalitet.

– Det var afgørende for os at få dokumentation for boligernes bæredygtighed. Vi ville have løsninger, som var valide og gennemregnet af tredjepart, så vi ikke endte med boliger, hvor de fleste af de bæredygtige løsninger blev sparet væk. Det betød, at vi undervejs skulle træffe mange aktive valg og fravalg, når vi sad og vurderede forskellige materialer og løsninger, fortæller Bente Karlskov, projektudviklingschef i boligorganisationen Civica, som har afdelingen Lensmarken.

– Når man bygger med trægulve og glatte vægge, er akustikken vigtigt. Troldtekt er et træprodukt, som kombinerer de gode akustiske egenskaber med et fokus på genanvendelse. Det giver point til DGNB-certificeringen og var en væsentlig baggrund for valget af Troldtekt lofter, fortsætter hun. 

 

Mørke farver giver ro

Det nye tema fra Troldtekt byder også på en artikel, hvor trendforsker Rikke Skytte fortæller, hvorfor mørke farver i disse år vinder frem i indretningen.

− Det er blevet en udbredt tendens at have en malet væg, ofte i en mørk farve, i et eller flere rum i sit private hjem. Det samme ser vi med de mørkere køkkener, der er kommet for at blive de næste mange år. En stigende tendens er også at tage lofter og gulv i brug til mørke farver som for eksempel sort eller dybgrøn. Det giver en fornemmelse af ro og intimitet i hjemmet, siger Rikke Skytte, som er foredragsholder og rumdesigner i eget firma samt konsulent ved Pej Gruppen.

Hjem med sorte Troldtekt akustiklofter indgår i et nyt inspirationsmagasin, som Troldtekt netop har udgivet. Her er det også muligt at se fotos og læse reportager fra boliger med nye designløsninger som Troldtekt® line og med mere klassiske Troldtekt lofter, som sikrer god akustik og et sundt indeklima.   
 
>> Læs hele temaet om private boliger her 

 

FAKTA OM TROLDTEKT:

  • Troldtekt A/S er førende udvikler og producent af akustikløsninger til lofter og vægge.

  • Siden 1935 har naturmaterialerne træ og cement været råvarerne i produktionen, som foregår i Danmark under moderne, miljøskånsomme forhold.

  • Troldtekts forretningsstrategi er tilrettelagt med designkonceptet Cradle to Cradle som det centrale element for at sikre miljømæssige gevinster frem mod 2022.

YDERLIGERE INFORMATION

Adm. direktør i Troldtekt A/S Michael Heeager Nystrup: 8747 8149 // mhn@troldtekt.dk       
Marketing- og kommunikationschef Tina Snedker Kristensen: 8747 8124 // tkr@troldtekt.dk   

I ett nytt online-tema ger Troldtekt AB tips om hälsosam hemarkitektur, där inomhusklimat, akustik och design samspelar med varandra. Bild: Privatbostad i Skanderborg (Danmark) med designlösningen Troldtekt line. ©Troldtekt A/S.
Dokumenteret bæredygtige boliger vinder frem. Syd for Odense ligger Lensmarken, som er de første almene boliger på Fyn med en DGNB-certificering. ©Civica.dk.
Miljørigtig marinastemning ved Midtermolen i Nyborg. De eksklusive lejligheder på DSB’s gamle færgeleje blev klar til indflytning i efteråret 2019 - og er bygget til at opnå en DGNB-sølvcertificering. ©Kuben Management.
Sort og andre mørke farver er kommet for at blive - og hvor de tidligere kom til udtryk i mindre detaljer, vinder både mørke gulve og sorte lofter nu frem. De dunkle nuancer skaber en særlig fornemmelse af ro og intimitet. ©Troldtekt A/S.
Den nye, prisbelønnede serie af Troldtekt designløsninger kombinerer god akustik og et sundt indeklima med karakterfulde udtryk.
Lejlighed i Odense inspireret af New Yorker-stilen i form af en fritlagt murstensvæg og lodrette, rå træbjælker fra gulv til loft. Lofterne i samtlige rum er beklædt med hvide Troldtekt lofter for at sikre god akustik. ©Troldtekt A/S.
I første række ud til vandet i Københavns Sydhavn ligger denne lille arkitektperle af et træhus. Valget af Troldtekt akustiklofter er i tråd med ejerparrets ønske om skabe en bæredygtig bolig. ©Troldtekt A/S.
Husbåden Zunshine Living er bygget i en minimalistisk, nordisk stil, der klæder det maritime, rå miljø. Troldtekt akustikloftet dæmper effektivt lyden og bidrager til et smukt interiør på de 103 indvendige kvadratmeter. ©Zunshine Living.