Vi byder mørket og roen indenfor

Sort og andre mørke farver er kommet for at blive – og hvor de tidligere kom til udtryk i mindre detaljer, vinder både mørke gulve og sorte lofter nu frem. De dunkle nuancer skaber en særlig fornemmelse af ro og intimitet.

Derfor er sort det nye sort

Vi skal kun få år tilbage, før livsstilsmagasiner og sociale medier i Norden flød over med indretningsbilleder af kridhvide vægge og lyse møbler. Siden har tungere materialer som velour og messing gjort sit indtog, samtidig med at de mørke farver har fundet vej ind i arkitekturen. Det er der en klar grund til, mener Rikke Skytte, trendforsker, foredragsholder og rumdesigner i eget firma samt konsulent ved Pej Gruppen:

− Under og i tiden lige efter finanskrisen indrettede vi os lyst, let og nordisk med naturlige materialer som træ, skind og papir. I takt med at krisen er drevet over, har vi fået overskud til at kigge mod de varmere himmelstrøg for inspiration, og siden da er vi begyndt at lukke de mørke, brændte farver indenfor, som eksempelvis sort, dyb rødbrun og støvet grå, fortæller hun.

Vi starter i det små

’Småt men godt’ har i årevis været et udpræget mantra, når en ny tendens skal rodfæste sig i nordisk arkitektur. Derfor var det også primært i mindre interiørdetaljer som puder, plaider og potter, at den mørke tendens først viste sig. Men med tiden har sort og andre mørke farver indtaget nye territorier.

− Det er blevet en udbredt tendens at have en malet væg, ofte i en mørk farve, i et eller flere rum i sit private hjem. Det samme ser vi med de mørkere køkkener, der er kommet for at blive de næste mange år. En stigende tendens er også at tage lofter og gulv i brug til mørke farver som for eksempel sort eller dybgrøn. Det giver en fornemmelse af ro og intimitet i hjemmet, siger Rikke Skytte og uddyber:

− Når vi investerer i mørke sofaer, lofter og køkkener, elementer som man sjældent udskifter, så er det et tydeligt tegn på, at tendensen har bidt sig fast.

Tre boliger med sorte lofter