Hus med rene linjer i hjertet af naturen

På en kuperet naturgrund i Nordjylland ligger en nyopført bolig. Huset ligger tæt på havet og forener den vilde, nordjyske natur med sorte akustiklofter, som har lange, fræsede linjer.

Loftsbeklædning med akustikplader fra Troldtekt i private hjem
Foto: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Vand, marehalm, klitter og heste i forhaven. Det er de omgivelser, som Anita Brix, hendes mand Kristian og deres tre børn lever i. På en kuperet naturgrund i Nordjylland har parret bygget deres drømmehus, der er tegnet af Baks Arkitekter. Det forener på elegant vis kvalitetsmaterialer og unikke detaljer med det rå landskab ved Vesterhavet.

– Jeg har altid drømt om at bo i tæt kontakt med naturen og i nærheden af havet. Det giver en helt særlig ro. Derfor slog vi også hurtigt til, da vi fandt grunden. Det eksisterende landsted rev vi ned, og i stedet byggede vi det hus, vi altid har drømt om, siger Anita Brix.

Det nyopførte hus er 250 kvadratmeter i ét plan og har derudover fire hektar jord. Der har parret blandt andet anlagt ridebane, hestestald og værksted.

Unikke detaljer og kvalitetsmaterialer

Messinggreb, ekstra høje egetræsdøre og et speciallavet snedkerkøkken er bare et lille udpluk af de mange unikke detaljer, huset gemmer på. Parret har tænkt hver eneste løsning nøje igennem, og der er ikke gået på kompromis med hverken kvalitet eller funktionalitet.

– Huset er bygget, præcis som vi gerne ville have det. Derfor tog det også lang tid at skabe, fordi alle løsninger er tænkt nøje igennem. For eksempel er dørene ekstra høje, så de passer til den enorme loftshøjde, ligesom egetræ går igen flere steder, siger Anita Brix.

Gennemtænkt fra inderst til yderst

Sammenhængen mellem ude og inde er heller ikke til at overse. Indenfor pryder sorte Troldtekt line akustiklofter. Da parret så designløsningen, var de ikke i tvivl om, at loftet ville fuldende boligens samlede udtryk. Derfor er den udendørs listebeklædning også skræddersyet, så listerne har samme bredde som de fræsede spor i lofterne.

– Vi overvejede i en kort periode listeloft, men da vi så Troldtekt line, var vi sikre på, at det var det rigtige valg. Loftet er rammen om vores hjem. Både i forhold til æstetik og akustik. De lodrette linjer giver øjet ro, fordi samlingerne er skjult. Det giver en stor og ensartet loftsflade, og den sorte farve skaber et eksklusivt og elegant udtryk, siger Anita Brix.

I et med naturen

Fra de store vinduer i køkkenalrummet er der udsigt til vandet og de bakkede klitter. Derfor var det også vigtigt for Anita og Kristian Brix, at huset falder naturligt ind i det omkringliggende landskab. Facaden består af gule mursten, der sporadisk bliver brudt af listebeklædning af fyrretræ, og vinduesrammerne er olivengrønne. Indendørs er paneler og døre i egetræ, ligesom lofterne fra Troldtekt består af naturprodukterne træ og cement.

– Det er en fornøjelse at sidde i stuen og opleve, hvordan årstiderne skifter, og følge med i det rige dyreliv udenfor. På trods af loftshøjden på næsten fem meter gør materialevalget og de store vinduer huset til en del af det omkringliggende landskab, siger Anita Brix.

Loftet får roen til at sænke sig

Loftshøjden, de betonstøbte gulve og vinduespartierne stiller store krav til akustikken. Samtidig er huset opført med en lang fordelingsgang, der giver frit udsyn fra den ene ende til den anden.

– Vi har tidligere boet i et hus med gipslofter. Derfor var vi fra start opmærksomme på at finde en løsning, der kan rumme liv, gæster og børneleg. Jeg tør slet ikke tænke på, hvordan akustikken ville være, hvis ikke vi havde lydabsorberende lofter. Samtidig gør den sorte farve, at roen helt naturligt sænker sig, siger Anita Brix.

Køkkenalrummet er husets hjerte, og der hvor familien opholder sig mest. Skillevæggen i mursten med indbygget pejs opdeler rummet i flere zoner og indbyder til intimitet og nærvær.