Naturkraft Ringkøbing

Lidt uden for Ringkøbing i Vestjylland er der etableret en stor cirkulær oplevelsespark. Parken omkranses af en 630 meter lang ringvold, der kulminerer mod vest i en højde af 15 meter. Her er der indbygget en nærmest futuristisk centerbygning, der følger voldens form.

Som helhed er det en imponerende vision, som er blevet realiseret med Ringkøbing-Skjern Kommune og store danske fonde som primære økonomiske bidragsydere. Faktisk er anlægget så stort at det giver baghjul til gamle vikingeborge som Trelleborg og Fyrkat i omfang. Formålet er dog ganske fredeligt og nutidigt, - nemlig at formidle viden om naturkræfterne ved vestkysten i Danmark. Samtidig gøres de besøgende klogere på kulturhistorie, bæredygtighed og klima.

Man ankommer via en port i volden, og man kan straks overskue det meste af området, der ligger som en naturarena med et areal på 5 hektar. Det er muligt at vandre hele vejen rundt på toppen af volden, hvorfra der er vid udsigt over det flade landskab omkring Ringkøbing Fjord.

Tre metalliske kupler

Selve centerbygningen er udført som en imponerende hvidmalet stålkonstruktion, der er dækket af en utraditionel klimaskærm. Taget består af en gennemsigtig dug af det såkaldte EFTE - et fluorbaseret plastmateriale, der bl.a. er kendt fra Herning Messecenter og Tropehuset i Aarhus. Der blæses luft ind mellem lagene og dermed isolerer de som termoglas, samtidig med at et indlagt raster skærmer for solens stråler.

Interiøret er utroligt flot i sin lyse enkelhed. Tre store kuppelformede ”sfærer” er placeret lidt forskudt og danner nogle meget interessante rumlige virkninger. Kuplerne indeholder blackboks udstillingsrum, og på førstesalen er der både caféområde og udstilling. Der er kælet for både detaljerne og dagslyset i det store sammenhængende rum.

Nedhængte flåder med integreret belysning

Selve administrationen med kontorer og møderum ligger placeret i stueetagen. Her fornemmer man særligt, at bygningen er en del af den store ringvold. Den skrå facade af den transparente plastdug giver rummene et meget anderledes look.

I både møderum og kontorafsnittet er der monteret flåder af Troldtekt i farven lys natur. Deres funktion er dels at blødgøre indtrykket af de rå betonlofter med synlige installationer og dels at skabe god akustik. Både vægge, gulv og loft er hårde overflader, som uden lyddæmpning ville gøre rummene uegnede til arbejdspladser.

I storrumskontoret med 12 arbejdspladser er pladsen kneben og betonelementerne fremstår rå. Her er de akustiske flåder suppleret med integreret belysning, der understreger linjerne i de rektangulære plader.

Også garderobe og toiletter i udstillingsbygningen er akustisk reguleret med de smukke klassiske Troldtekt plader.

Fakta

Projekt:
Naturkraft er et moderne center for naturformidling med fokus på Vestjylland. Centret er beliggende lidt uden for Ringkøbing.
Arkitekt:
Thøgersen & Stouby Arkitekt, projektering Hune & Elkjær
Bygherre:
Komitéen for etableringen af Naturkraft
Troldtekt produkter
Loftbeklædning:
Troldtekt akustik og Troldtekt akustik Plus
Farve:
Lys natur
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm træuld)
Kantprofil:
5 mm fas, K5
Montering:
Med Troldtekt strukturskruer
Tekst & Fotos
Tekst:
Thomas Mølvig, arkitekt
Fotos:
Thomas Mølvig, arkitekt