Iscenesættelse af videnskaben

Experimentarium på Tuborg Havnevej er efter en længere om- og tilbygning genåbnet med 16 interaktive udstillinger og et nyt arkitektonisk udtryk, der er direkte inspireret af naturvidenskab og teknologi.

Det nye Experimentarium er fyldt med kontraster. De tidligere tappehaller fra Tuborgs produktion danner fundament for Experimentarium og træder fortsat frem som rødt murværk, der står i en flot kontrast til de nye etager, som på facaden er beklædt med aluminium, der via perforeringer er inspireret af bølgebevægelser gennem væsker og vindstrømme.

Bygningen opleves udadvendt og levende og pirrer nysgerrigheden, der bliver udfordret endnu mere indenfor. En central dobbelttrappe, kaldet Helix-trappen, er udformet som strengene i et DNA molekyle klædt i kobber, indbyder til at bevæge sig op i etagerne og opdage alle aktiviteterne og måske tagetagen, som også er fyldt med aktiviteter. Tagetagen kan nås også med husets anden hovedtrappe, Vektor trappen, - det matematiske udtryk for den lige linje.

Kontraster

Publikumsarealet er i alt 11.500 kvm og det forventes at Experimentarium her i åbningsåret 2017 runder 500.000 gæster.

Derfor er der, som i et teater, et stort back stage område, som består af kantine, omklædning, værksteder, kreative værksteder og kontorer m.m. I alt 200 mennesker er ansat på Experimentarium !  Til mange af disse faciliteter, der blandt andet ligger i tappehallerne, er der valgt at anvende Troldtekt plader, primært for at skabe en god akustik.

Det industrielle eller på andre måder rå miljø står i kontrast til de nye elementer i kobber, alu og glas,- men passer til det kreative miljø, der præger staben bag Experimentarium. Troldtekt er også valgt til publikumsgarderoberne, butikken og gangarealerne omkring tagterrassen. På større flader, hvor der er behov for en rolig flade, der kan dæmpe akustikken.

CEBRA fortæller: ”Vi valgte Troldtekt, da strukturen i pladerne matcher det rå udtryk vi ønskede, og fordi systemet er demonterbart og har skjult ophængning. Samtidig opfylder systemet lydkravet”.

Fakta

Projekt:
Om- og tilbygning af Experimentarium videnskabsmuseum i København
Arkitekt:
CEBRA
Troldtekt Produkter
Loftsbeklædning:
Troldtekt akustik
Farve:
Hvid 101 & Grå 202
Struktur:
Fin (1,5 mm træuld)
Kantprofil:
5 mm fas, K5
Montering:
Med Troldtekt skruer
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt
Fotos:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt & Adam Mørk

Awards

Det amerikanske nyhedsmagasin TIME har det genåbnede Experimentarium på deres liste over ’World’s Greatest Places 2018’.

Experimentarium er kåret som Bedste Museum for Børn 2018 af brugerne af hjemmesiden Børn i Byen. Læs mere her >