Raffineret og robust arkitektur

Ørestad Skøjtehal ligger i en hastigt voksende bydel kaldet Arena kvarteret, hvor mange sportsgrene nu har fået adgang til en lokal skøjtebane. Bygningen er meget åben og inviterende i sit udtryk, og mødet mellem glas og træ signalerer en kold, krystallinsk isbane sammenstillet med et varmt hus!

Skøjtehallen er opført i  robuste materialer som ofte kendetegner skøjtehaller, men bag beton, træ og glas ligger mange overvejelser omkring valget af netop materialer og overflader. Københavns Kommune har investeret ekstra midler til at dyrke de miljømæssige aspekter af både opførelsen og driften af skøjtehallen. Arkitektur og totaløkonomien er i fokus, og der spiller materialers evne til at holde på og afgive varme, kulde og fugt ind. Materialerne beton, træ, glas er brugt meget bevidst for at nedbringe miljømæssige og økonomiske ressourcer, men samtidig er det fint fortalt i materialernes æstetiske konstellation. ”Det arkitektoniske koncept er baseret på en fortolkning af bygningens kolde ishal og den varme klub- og publikumsdel. Materialer og konstruktioner er nøje udvalgt og detaljeret for at understrege konceptet og bringer derved masser af kvalitet og oplevelse ind i skøjtehallen”, fortæller Thomas Nørgaard, partner og arkitekt ved Christensen & Co.

Multifunktionelt loft
Lofterne i den opvarmede del af skøjtehallen er valgt for at sikre en naturlig overflade med en varm glød. Valget af Troldtekt natur til lofterne lå derfor lige for, da der samtidig kunne sikres en god akustik i rummene. Loftet giver en rolig flade med både indbygget belysning og ventilation.

Ventilationen suges via hulhummet over loftet gennem loftplader. Over loftet er der mere end 1,8 m hulrum, hvilket har afstedkommet et myndighedskrav om røgtømning. Dette er løst via en smal frise mellem loft og væg der svarer til 0,5% af gulvarealet, så røg kan passere via frisen og hulrummet til det fri gennem loftslemme. Adgangen til de mange tekniske føringer og anlæg er løst med integrerede loftlemme, som også er med Troldtekt natur og med til at skabe ro i rummene. Skøjtehallen er uden miljømæssigt og funktionelt sidestykke, og samspillet mellem funktion og materialer skaber en simpel og umiddelbar arkitektur, der uprætentiøst indbyder til et varmt bekendtskab med byens koldeste sportsgren.

”Vi har skabt en skøjtehal sammen med brugerne, der ikke lukker sig om sporten - men åbner sig til byen – med et indbydende miljø og en simpel, robust og ligefrem arkitektur”, siger arkitekt Thomas Nørgaard.

Fakta

Projekt:
Ørestad Skøjtehal i København, Danmark
Arkitekt:
Christensen & Co Arkitekter A/S
Bygherre:
Københavns Kommune
Troldtekt Produkter
Loftsbeklædning:
Troldtekt akustik, Troldtekt akustik Plus og Troldtekt ventilation
Farve:
Lys natur
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm træuld)
Kantprofil:
5 mm fas, K5, monteret med Troldtekt skruer
Tekst & Fotos
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt
Fotos:
Helene Høyer Mikkelsen arkitekt