Ny skole i Kongsberg binder sløjfe på byen

Den nybyggede Vestsiden Ungdomsskole stod klar i 2019. Her har arkitekterne tænkt den omgivende natur ind i materialer og udtryk. Skolen ligger for enden af en park, som er formet som en sløjfe.

Sydvest for Oslo ligger Kongsberg, som har fået et nyt samlingspunkt i byen. Der er anlagt en ny park med gå- og cykelstier, der tilsammen har form som en sløjfe. Derfor hedder det nye område ”Sløyfa”. Sløjfens ene ende leder hen til den nybyggede skole, Vestsiden Ungdomsskole, som stod klar i begyndelsen af skoleåret i 2019 og kunne byde velkommen til 450 elever.

Vestsiden Ungdomsskole er bygget op med et firkantet hovedrum i to etager, som er skolens samlingspunkt, og derfra ledes man ud til mindre afdelinger. Hovedrummet har en høj beliggenhed, hvilket giver et godt indfaldslys og udsigt ud over byen og naturen. De mindre afdelinger er lavere beliggende og binder bygningen sammen med den eksisterende bebyggelse.

Naturlige materialer som tema

Skolen har været et projektsamarbejde mellem Enerhaugen Arkitekter og arkitektkontoret DRMA, hvor fokus især har været på at bruge naturlige materialer, der afspejler omgivelserne.

– Skolen som helhed består i høj grad af naturmaterialer; træ, tegl og beton, hvor farvepaletten også spiller på materialernes egne farver – fra varme gråtoner til gul og orange. Inspirationen er hentet fra omgivelsene, og det forstærker sammenhængen i byggeriet. Det fortæller Ines Habrecht, artikekt og partner i Enerhaugen Arkitektur, og arkitekt Christian Eriksen fra DRMA.

Vestsiden Ungdomsskole har Troldtekt akustikplader i lofterne. De to arkitekter begrunder:

– Troldtekt er en naturlig forlængelse af denne palet, både i farve og tekstur, og har desuden de optimale akustiske egenskaber for disse store rum med et komplekst lydbillede fra elevernes garderober, bibliotek, scene og samlingsrum.

Fakta

Projekt:
Vestsiden Ungdomsskole sydvest for Oslo, Norge
Arkitekt:
Enerhaugen Arkitekter og arkitektkontoret DRMA
Troldtekt produkter
Loftbeklædning:
Farve:
Grå natur
Struktur:
Fin (1,5 mm træuld)
Kantprofil:
Ret kant og fals til synlig skinne, K0-FS, og 5 mm fas, K5
Tekst & Fotos
Tekst:
Publico
Fotos:
Nils Petter Dale

Awards

Vestsiden Ungdomsskole modtog KLP miljøpris og Kongsberg Kommunes arkitekturpris 2019 og var desuden nomineret til prisen Årets skolebyggeri 2020, som event- og konferencevirksomheden Nohrcon uddeler.