Flydende grænser danner dynamisk miljø

Vrå Skole og Børnehus er imødekommende arkitektur til DGNB Guld Certificering

Der eksperimenters på livet løs med udformning af nye skoler i Danmark. Det er dog som om der lige nu er en klar tendens til at lade træ være det dominerende materiale. Både i form af hovedkonstruktion, facade og som akustisk dæmpning.

Vrå Skole og Børnehus er et flot eksempel på de nyeste tendenser. Bygningen er med til at skabe et helt nyt samlingssted i Vrå, hvor grænsen mellem læring, kultur, idræt, bevægelse og fritid bliver udviskede, og hvor alle uanset alder og interesser er velkomne.

Det er er AART og JAJA, der har været arkitekter på projektet. Ifølge dem er arkitekturen inspireret af naturen og skoven, og træ er derfor et helt særligt karaktergivende element inde såvel som ude. Indeklimaet har haft tårnhøj prioritet, og der er derfor implementeret Troldtekt ventilation i de fleste rum.

Vrå Skole og Børnehus er bygget sammen med Idrætscenter Vendsyssel. Strukturelt er skolen opbygget af fasehuse omkring et hjerterum. Som det samlende torv forener rummet både landskabet, ankomsten og klyngerne med idrætshallen, biblioteket, børnehuset, fagområderne og klassetrinnene i et åbent og stemningsfuldt greb.

Differentieret akustik

Det er Riis Akustik i Holbæk, der har været lydteknisk rådgiver, og indehaver Claus Riis siger om projektet:

”Vi har fra start haft tæt dialog med brugerne for at afpasse mål for den akustiske regulering til den forventede brug, samtidig med at de overordnede BR-krav opfyldes. Hjerterummet, som forbinder de fire faser, var det akustisk mest udfordrende, da det skal fungere som åbent fællesrum, men også benyttes i undervisningssituationer omkring den centrale trappe. Herudover skal der kunne foregå gruppearbejde i områder af det store åbne rum.

Træbeton var et naturligt valg, da det både opfylder de store krav til akustisk absorption og også spiller fint sammen med ønsket om naturligt og varmt udtryk, hvor træ også spiller en stor rolle både udvendigt og indvendigt.

Resultatet er et varmt og roligt udtryk med passende afdæmpet akustik. Målinger i det færdige byggeri viste, at vi opnåede den ønskede akustiske kvalitet.”

Vrå Skole og Børnehus er opført til DGNB Guld Certificering.

Foruden skole rummer anlægget idrætshal, børnehave, vuggestue, bibliotek og ungdomsklub.

Der er overalt anvendt Troldtekt i lys natur / ultrafin struktur på loftsflader. I idrætshallen er der koksgrå plader på både vægge og loft. I Hjerterummet er der anvendt Troldtekt akustik Plus.

Fakta

Projekt:
Vrå Skole og Børne- og Kulturhus, Vendsyssel, Nordjylland
Bygherre:
Hjørring kommune / Idrætscenter Vendsyssel
Totalrådgiver:
AART architects
Arkitekt:
AART architects / JAJA Architects
Ingeniør:
Søren Jensen Rådgivende Ingeniører
Akustiker:
Riis Akustik
Entreprenør:
NCC Danmark A/S
Troldtekt produkter
Lofts- og vægbeklædning:
Troldtekt ventilation og Troldtekt akustik Plus
Farve:
Lys natur og malet grå
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm træuld)
Kantprofil:
K5 med 5 mm fas
Tekst & Fotos
Tekst:
Thomas Mølvig, arkitekt MAA
Fotos:
Thomas Mølvig, arkitekt MAA

Certificering

DGNB Guld