Premiere i Leipzig: Cirkulære moduler vil revolutionere byggeriet

Med sine fleksible modulsystemer vil virksomheden Urban Beta opføre cirkulære bygninger ”on demand”. Konceptet har fået verdenspremiere i en tilbygning til Leipzig International School – hvor Troldtekt er en del af designet. 22.-23. februar 2024 delte projektpartnerne deres erfaringer ved ’Circular Partners Day’ på skolen.

29.02.2024

Behovet i en bygning kan ændre sig over tid. Måske er der brug for at skalere op til flere mennesker – eller ned til færre. Måske skal bygningen have en anden funktion eller flytte et helt andet sted hen.

Med økonomisk attraktive modulsystemer vil den tyske virksomhed Urban Beta revolutionere byggeriet. Systemet Betaport er tænkt som fleksible bygningsmoduler ”on demand”. Hvis en skole for eksempel har brug for at udvide, kan Urban Beta levere et antal robotfremstillede moduler i sunde og cirkulære råvarer.

Det har Urban Beta nu gjort på Leipzig International School, og Troldtekt akustikplader er en del af designet. Den 22.-23. februar 2024 var projektpartnere inviteret til arrangement i den nye Betaport-tilbygning i Leipzig og som en del af arrangementet interviewede Urban Beta de virksomheder, der har leveret materialer til det innovative projekt.

Troldtekts bæredygtigheds- og kommunikationschef, Tina Snedker Kristensen, medvirkede i et interview med den anerkendte fagjournalist Miriam Beul. Interviewet foregik på skolen i Leipzig torsdag den 22. februar. 

Så lang en livscyklus som muligt

Urban Beta ligger vægt på at bruge genanvendelige materialer med fokus på både CO2-aftryk og bæredygtighed i bredere forstand. Formålet er, at modulerne og materialerne skal have så lang en livscyklus som muligt. Og med Troldtekts mangeårige strategiske arbejde med Cradle to Cradle principperne, passer akustikpladerne godt ind i det koncept.

Troldtekt plader består af dansk cement og træ fra certificerede, danske skove (PEFC™ og FSC®C115450). Akustikpladerne har opnået Cradle to Cradle-certificering på guldniveau, de har en levetid på mindst 50-70 år, og de kan både repareres og males gentagne gange uden at forringe de akustiske egenskaber.

Troldtekt træbeton er dokumenteret fri for skadelige indholdsstoffer og kan derfor vende sikkert tilbage til naturens kredsløb. Desuden indgår affald fra produktionen af Troldtekt i det tekniske kredsløb som ressource i ny cement hos Aalborg Portland.

Allerede i 2022 samarbejdede Urban Beta og Troldtekt for første gang, da designløsningen Troldtekt line var monteret på Urban Betas stand ved Greentech Festival i Berlin. Samme løsning – sortmalet Troldtekt line – er valgt til projektet på Leipzig International School.

Læs mere om konceptet Betaport Systems