Leg, luft, lys og lyd skal spille sammen i børns hverdag

27.06.2019

I mange danske daginstitutioner er der for meget CO2 og for dårlig lyd. I nye institutioner har arkitekterne løst udfordringerne og skabt bedre rum til leg ved at sammentænke fleksibelt design, sunde materialer og ventilation. Læs interviews og se gode eksempler i et nyt online tema fra Troldtekt A/S.

Fra det øjeblik, hvor flyverdragten er hængt op, og madkassen er sat i køleskabet, befinder mange danske børn sig i en atmosfære med høje CO2-koncentrationer, skadelige kemikalier og dårlig akustik. Det viser en undersøgelse af 20 danske daginstitutioner, som Det Økologiske Råd har stået i spidsen for med finansiering fra Realdania.

– I alle institutionerne fandt vi spor af skadelige kemikalier som ftalater og flammehæmmere, der i dag er forbudt. Og især i institutioner uden mekanisk ventilation var der problemer med CO2-niveauet. Her så vi ofte koncentrationer på over 3.000 ppm, og hvis niveauet skal ned, kræver det, at personalet er meget opmærksomme på manuel udluftning i løbet af dagen, siger seniorrådgiver Christian Jarby fra Det Økologiske Råd.

– Kommunerne bør udarbejde en indkøbspolitik, der sikrer børn mod de mest problematiske kemikalier, for eksempel ved at købe sundhedsmærkede produkter. Alle institutioner bør have installeret ventilationsløsninger, optimalt set med CO2-styring på rumniveau. Endelig skal personalet i institutionerne forsynes med tilstrækkelig faglig viden, så de kan sikre et bedre indeklima i det daglige, fortsætter han.

God leg er en del af loven

Interviewet med Christian Jarby er en del af et nyt online tema på www.troldtekt.dk. Temaet fokuserer på udfordringer og løsninger i de danske børneinstitutioner. Og så byder det på en række cases, hvor det er lykkedes at forene et godt design med sunde luft-, lyd- og lysforhold, så der opstår bedre betingelser for leg. Netop god leg er skrevet ind som et krav i den nye dagtilbudslov fra 2018 – og det stiller krav til designet.

– Der er ofte et højt støjniveau i institutioner, og det er et problem, for når børn ikke kan høre, hvad der bliver sagt, bruger de kræfter på at lytte og ikke på at forstå. Det stimulerer ikke legen, hvis der er en voksen, som tysser på børnene, eller hvis barnet ikke kan høre, hvad kammeraten siger, forklarer Jannie Moon Lindskov fra Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM) i det nye online tema fra Troldtekt.

Hun opfordrer også til, at institutioner udnytter alle kvadratmeter ved for eksempel at udstyre gangarealer med ribber, hinkeruder, en abc på væggen eller små huler i eventuelle indhak. 

Frisk luft og ro på Christianshavn

En af de institutioner, der fremhæves i temaet, er Børnebyen Christianshavn, som med cirka 4.600 kvadratmeter og er Danmarks største daginstitution. Som i byen udenfor er her byport, brandstation, restaurant, torve og rådhus.

På tværs af byens mange rum har COBE og NORD Architects valgt Troldtekt ventilation, som sikrer god akustik og frisk luft. En af de store fordele ved løsningen er, at luften blæser ind ved lavt tryk via akustikloftet – uden støj, træk eller synlige installationer.

Temaet byder også på inspiration fra Idrætsbørnehaven Rymarksvej i København, Himmel & Hav i Skovlunde og Børneinstitutionen Rådyret i Støvring, der med en DGNB-guldcertificering står som et vellykket eksempel på smuk, bæredygtig og funktionel arkitektur i børnehøjde.

>> Læs det nye tema om daginstitutioner her

FAKTA OM TROLDTEKT:

  • Troldtekt A/S er førende udvikler og producent af akustikløsninger til lofter og vægge.
  • Siden 1935 har naturmaterialerne træ og cement været råvarerne i produktionen, som foregår i Danmark under moderne, miljøskånsomme forhold.
  • Troldtekts forretningsstrategi er tilrettelagt med designkonceptet Cradle to Cradle som det centrale element for at sikre miljømæssige gevinster.

YDERLIGERE INFORMATION:

Adm. direktør i Troldtekt A/S Peer Leth: 8747 8130 // ple@troldtekt.dk       
Marketing- og kommunikationschef Tina Snedker Kristensen: 8747 8124 // tkr@troldtekt.dk  

Luften er sund og akustikken god i Børnebyen Christianshavn, hvor over 700 børn har deres daglige gang. COBE og NORD Architects valgte ventilationslofter fra Troldtekt for at undgå visuelt forstyrrende installationer. Copyright© Helene Høyer Mikkelsen.
Børnehuset Himmel & Hav i Skovlunde er tegnet af RUBOW arkitekter. Som store klodser er husets enheder sat sammen omkring samlingspunktet Det Røde Torv. I bygningen er valgt både hvide og sortmalede Troldtekt lofter. Copyright© Helene Høyer Mikkelsen.
Legen er omdrejningspunkt i en god børnehverdag, og heldigvis er der mange nye institutioner, hvor arkitekturen får leg, lys, lyd og luft til at spille godt sammen. Copyright© Helene Høyer Mikkelsen.
KANT arkitekter har opført børnehaven i Hellerup i træ og med græs på taget. Træ dominerer også indenfor, hvor der er perforeret finér på væggene og lyse Troldtekt lofter. Byggeriet er opført som DGNB-pilotprojekt.
Rambøll Arkitektur & Design Aalborg står bag børneinstitutionen Rådyret i Støvring. Med en DGNB-guldcertificering står institutionen som et vellykket eksempel på smuk, bæredygtig og funktionel arkitektur i børnehøjde. Copyright© Helene Høyer Mikkelsen.