Helende arkitektur - visioner og praksis

Akustiklofter fra Troldtekt i sundhedsbyggeri

Arkitektur, design og materialer kan have betydning i behandlingen af krop og sind. Blandt andet spiller lys, luft og akustik en rolle – og det samme gør disponeringen af rummene. Her i temaet kan du læse om visioner for to af de store byggeprojekter inden for psykiatrien: Ny Retspsykiatri Sct. Hans og Ny Bispebjerg Psykiatri.

Psykiatrisygehuset GAPS i Slagelse, som blev indviet i 2015, er fremhævet som state-of-the-art inden for helende arkitektur – i Danmark og internationalt. Designprincipperne transparens og hierarki spiller en hovedrolle i arkitekturen, men giver gnidninger i hverdagen på sygehuset, fremhæver ph.d. Thorben Simonsen i sin afhandling. Arkitekt Christian Karlsson mener til gengæld, at de to principper allerede har vist deres værd. Få synsvinklerne fra dem begge her.

Læs også, hvordan Troldtekt bidrager til helende arkitektur inden for nøgleområder som god akustik, frisk luft, genkendeligt design og dokumenteret bæredygtighed.

Hvordan holder helende arkitektur til virkeligheden?

Psykiatrisygehuset GAPS i Slagelse er fremhævet som state-of-the-art inden for helende arkitektur – i Danmark og internationalt.

Designprincipperne transparens og hierarki spiller en hovedrolle i arkitekturen, men giver gnidninger i hverdagen på sygehuset, fremhæver ph.d. Thorben Simonsen i sin afhandling.

Arkitekt Christian Karlsson mener til gengæld, at de to principper allerede har vist deres værd. Få synsvinklerne fra dem begge her.

>> Læs interviewet med Thorben Simonsen

>> Læs interviewet med Christian Karlsson

Akustiklofter fra Troldtekt i sundhedsbyggeri

Ny retspsykiatri: Privatliv, udsigt og sikkerhed i højsædet

Der bliver en verden til forskel for patienterne på den nye retspsykiatri Sct. Hans.

Hvor den lukkede afdeling tidligere bar tydelige præg af at være et fængsel, er høje mure nu erstattet af udsigt og gårdhaver, der skal understøtte behandlingen.

Sikkerheden er stadig i top.

>> Mere om tankerne bag projektet

Troldtekt akustiklofter sikrer god akustik på den nye retspsykiatri Sct. Hans

Når bygningen bliver en del af behandlingen

Ny Psykiatri Bispebjerg bliver en unik og forbedret ramme for behandling af psykiatriske patienter.

Byggeriet bruger erfaringer fra en forsøgsmodel af en sengestue i fuld størrelse, hvor fokus har været at teste, hvilken betydning lys, luft og lyd har på behandlingen af sindet.

>> Læs mere om Fremtidens Sengestue

Troldtekt akustiklofter sikrer god akustik på Ny Psykiatri Bispebjerg

Hjemlige rammer til familier i krise

Det er altid ulykkeligt, når en familie har brug for hjælp fra Hammel Neurocenters specialister til deres barn.

Derfor er der i Trygfondens Familiehus lagt særlig vægt på at skabe en atmosfære, der er så tæt på at være hjemlig og privat som muligt.

>> Læs om tankerne bag Trygfondens Familiehus

Lydabsorberende træbetonplader fra Troldtekt anvendes ofte som akustikloft i sundhedsbyggeri

Sådan bidrager Troldtekt til den helende arkitektur

God akustik, frisk luft og genkendeligt design. Det er nogle af de fokusområder i arkitektur til psykiatri, sundhed og pleje, hvor Troldtekt akustikløsninger gør en forskel. Desuden bidrager Troldtekt til pointene, hvis projektet skal have en bæredygtig bygningscertificering.

>> Læs mere, og se konkrete eksempler

Troldtekt, troldtekt, psychiatric hospital in Vejle, Denmark

Psykiatriens Hus Marselisborg

Troldtekt akustiklofter er det naturlige valg til at sikre god akustik og et sundt indeklima i bl.a. sundhedsbygninger

I huset med 16 værelser til overnatning kan mennesker over et bredt socialt og psykiatrisk spekter få hjælp med ambulante behov. Troldtekt er et gennemgående materiale og bidrager med både ro og materialitet.

Se fotos, og læs mere

Hvidovre Sundhedscenter

Troldtekt Hvidovre Sundhedscenter

Det tidligere posthus er ombygget til et indbydende sundhedscenter med faciliteter til genoptræning. Troldtekt akustikplader og Troldtekt ventilation sikrer en kombination af god akustik og frisk luft.

Se fotos, og læs mere

Psykiatrisk Hospital Vejle

Helende arkitektur visioner og praksis

En nordisk omsorg for detaljerne viser sig overalt på Psykiatrisk Hospital Vejle. Troldtekt sikrer god akustik sammen med Troldtekt ventilation, der er en energieffektiv måde at tænke på bygningens indeklima.

Se fotos, og læs mere

Temaoversigt

Troldtekt sætter med temaudgivelser løbende fokus på aktuelle trends og tendenser indenfor akustik, indeklima, arkitektur og bæredygtigt byggeri.

Helende arkitektur visioner og praksis