Studieboliger i historiske rammer

Det tidligere Aarhus Kommunehospital forvandles til moderne campus.

Akustikplader fra Troldtekt som vægbeklædning i boligbyggeri

Når man har set sig mæt på ny arkitektur, hvor alt er muligt, og hvor bygningerne råber til hinanden, så er det befriende at bevæge sig rundt i et homogent område som Aarhus Universitetspark. Enkle former og klassiske materialer i harmoni med landskabet.

På den anden side af Randersvej ligger det tidligere Kommunehospital, som er fra samme periode og med samme arkitekter. Det er arkitekterne CF Møller og Kay Fisker, to af giganterne i dansk arkitektur, som er ophavsmænd til de ikoniske bebyggelser.

Kommunehospitalet omdannes i disse år til et dynamisk campusområde, der peger fremad men har rod i stedets mange kvaliteter. En af bygningerne er fra 1941 og med de karakteristiske røde teglfacader og saddeltage. Den rummede i begyndelsen boliger for hospitalets sygeplejersker og senere blev den patienthotel. Nu har FEAS – Forskningsfondens Ejendomsselskab - stået for en gennemgribende opdatering med stor respekt for både helhed og detalje.

Det er blevet til 132 studieboliger med plads til 170 studerende. Alle boliger har eget bad, toilet og et lille tekøkken. Dermed adskiller de sig markant fra ordinære kollegieværelser, men der er bl.a. etableret fælleskøkkener på hver etage, så beboerne også inspireres til at dyrke fællesskabet.

Renoveringen har virkelig været altomfattende både i eksteriør og interiør, men ved f.eks. at bevare de oprindelige klinkegulve i foyeren og trappeopgangen er den oprindelige sjæl intakt. I de nye fælleskøkkener er der både plads til madlavning og hygge, og samtidig er der fin kontakt til det store lyse trapperum. Akustikken er effektivt reguleret med Troldtekt i både fælleskøkkener og de lange gangarealer, der giver adgang til studieboligerne.