Naturen er den bedste legeplads i verden

WOW PARK i Billund udfordrer tidens overdrevne fascination af teknologi.

Lydabsorberende træbetonplader fra Troldtekt anvendes ofte som akustikloft i institutioner for børn og unge
Foto: Thomas Mølvig, arkitekt

En lille pige på fem år spankulerer fornøjet rundt på en smal hængebro i 14 meters højde. Hun er kravlet derop via rebstiger i et højt træ. Normalt ville det udløse den helt store alarm, men her i WOW PARK sidder moderen bare på en bænk og vinker afslappet op på sin datter. Det er et godt eksempel på den fysiske tilgang til leg, hvori den nye forlystelsespark i Billund er et mesterstykke.

WOW PARK er et koncept, der er udviklet af brødrene Jacob og Aage Hindhede. Den første park åbnede i Skjern i 2013, og nu er der kommet en endnu større version i Billund Øst. De mange spændende aktiviteter er fordelt på et areal svarende til ca. 40 fodboldbaner.

Grundlæggende bygger konceptet på idéen om, at naturen er verdens bedste legeplads for børn og voksne. Det handler om at klatre i træer, gå på opdagelse og i det hele tiden bruge sanserne aktivt. Det er en vision, der tager afsæt i brødrenes egen barndom på landet, hvor det at klatre i træer, bygge huler og være fysisk aktiv i naturen var en del af hverdagen. I WOW PARK er forskellen bare at det kan gøres under fuldstændig sikre forhold, og at alle kan få udfordringer på det niveau, der passer den enkelte.

Madladen og det roterende træ

De i alt seks bygninger i parken er alle opført af LPH Byg A/S i hovedentreprise. De er holdt i en stil, der matcher aktiviteterne. Materialerne er primært uhøvlet træ, og saddeltagene er matte stålplader. Dør- og vinduespartier er malet grønne, og dermed er bygningerne en vigtig del af den gennemgående visuelle identitet.

Madladen er den største og mest imponerende bygning. Her kan store selskaber, skoleklasser, firmaudflugter og familier nyde et måltid i rustikke omgivelser. Træspærene og hele hovedkonstruktionen er udført i rå træstammer, der kun er delvist afgrenede og afbarkede. Effekten er forbavsende stor, fordi det er så sjældent man oplever nye huse med synlige konstruktioner, der minder om noget fra vikingetiden.

Madladens interiør er en komposition af træ i forskellig form og i forskellige bearbejdningsgrader. Det store rum er blevet dæmpet rent akustisk ved montering af grå Troldtekt-akustiklofter, og de indgår fint i helheden. På lignende måde er der også anvendt Troldtekt-lofter i Iscaféen og i de underjordiske toiletter, samt i administrationsbygningen, hvor akustikpladerne dog er i lys natur.

I Madladen står et stort træ kaldet ”dreje-rundt-træet”, og som navnet antyder, kan man med egen muskelkraft få hele den kæmpestore stamme til at rotere om sin egen akse. Det er endnu et godt eksempel på WOW PARK´s evne til at overraske sine gæster, uden at man skal trykke på en knap eller kigge ind i en skærm.