Robust, imødekommende og sanselig arkitektur

Vitskøl Kloster er et historisk bygningsanlæg, der ligger smukt ved Limfjorden. Men det er også hjemsted for en gruppe unge, som er optaget på TAMU-uddannelsen. Skovhuset og kostskolen er en del af en ny helhedsplan for området.

Troldtekt akustiklofter er det naturlige valg til at sikre god akustik og et sundt indeklima i bl.a. skoler og uddannelsesinstitutioner
Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Eleverne på TAMU Vitskøl spiser deres måltider sammen i historiske bygninger, hvor også nogle elever er under uddannelse i køkkenet. Andre er beskæftiget med at holde haven, som blev etableret af munkene på stedet. Der er også dyr, der skal passes og ældre bygninger, som skal vedligeholdes.

En ny café og gårdbutik er indrettet i det nybyggede Skovhuset, hvor eleverne servicerer områdets turister. Skråt overfor Skovhuset ligger en nyopført kostskole, som erstatter nogle nedslidte bygninger, der lå lidt længere væk. De to nye bygninger har et fælles udtryk, som tydeligvis er inspireret af de store tegltage og landbrugsbygninger såsom gamle tørrelader. Træ med tydelige og smukke detaljer er bærende for arkitekturen, som på en gang er jordnær og helt sin egen.

Nærvær i detaljen

Træ er også anvendt på mange indvendige flader, enten som finér, malede eller høvlede brædder og som Troldtekt akustiklofter. I Skovhuset er der loft til kip, som giver et smukt og imødekommende rum. Akustikken er god i kraft af de lydabsorberende loftplader og rummets form i øvrigt.

Der er mange, fine detaljer i caféens indretning, der appellerer til gæstens sanser. Store vinduespartier giver gæsterne et fint, indrammet udsyn til de grønne omgivelser og det levende miljø, som eleverne skaber på stedet. Belysningen er hovedsageligt gamle skibs- og fabrikslamper, som er istandsat.

Kostskolen er en firelænget bygning med et indeliggende gårdrum til aktiviteter. Bygningen er ligeledes i rødmalet træ og dominerende, røde tagflader. Eleverne har hvert deres værelse med eget bad og egen udgang til veranda, som taget giver læ til. Den ene bygningsfløj er forbeholdt fællesaktiviteter som træningsrum, fælles filmstue, og spilleaktiviteter.

Om aftenen skiftes eleverne til at servere aftenskaffe for hinanden i opholdsrummet, hvor der er indrettet med bænke, stole og borde ved det lille tekøkken. Der er loft til kip i det centrale rum, mens de øvrige rum har plane lofter og alle med Troldtekt i fællesarealerne, herunder gangarealerne. Lofterne er hvide og med den skarpe K0-U fas, der giver et stringent udtryk, der stemmer overens med bygningens øvrige præcise og karakterfulde udtryk.