Bæredygtige boliger

De 40 lejligheder fordelt i fem bygninger udgør en lille by omkring et gaderum, hvor der er fokus på fællesskab. Her er boliger for unge og for familier, der er flyttet ind i ”Fremtidens bæredygtige Almene boliger”.

Tegnestuen Vandkunsten vandt konkurrencen om den nye boligbebyggelse Lisbjerg Bakke i 2014, hvor nøgleordene er bæredygtighed og træ. Vandkunsten har mange års erfaringer med at bygge boliger og er ofte eksperimenterende i nye boligformer og materialer.

Lisbjerg Bakke er opført i 3-4 etager med et byggesystem i massivtræ og ubehandlede træfacader. Fordelene ved at bygge i træ er mange, og de bæredygtige aspekter spænder fra et mindre energiforbrug til en fremtidig bedre byggeskik. De fem skridt er: træbaseret byggesystem, reversibel byggeteknik, klimatilpasset typologi, ejerskab og fællesskab og overskud.

Arkitekturen er meget imødekommende med variation i bygningsstørrelser og med fine mellemrum mellem bygningerne. Indgangspartierne er tydeligt markeret, og lejlighederne har store vinduespartier, som orienterer sig i flere retninger. Udsigten fra lejlighederne er en stor kvalitet ved bebyggelsen.

Få men gode materialer

Facaderne er i ubehandlet træ og vil med tiden patinere. Det er usædvanligt i Danmark, men der går Vandkunsten forrest i tankerne om at lade materialerne patinere. Indenfor i lejlighederne er der anvendt krydslaminerede træplader på ydervæggene, som dels er en robust overflade, og dels giver det et godt indeklima.

I den første bygning er der i stueetagen indrettet et fælleslokale, hvor der er anvendt hvide Troldtekt akustikplader med indbygget Troldtekt belysning. Her er akustikken i fokus ligesom i opgangene, hvor den hvidmalede Troldtekt sammen med de hvidlakerede trappeværn står i kontrast til de betongrå, rå vægge.

Fakta

Projekt:
Boligbebyggelse Lisbjerg Bakke bestående af 40 bæredygtige lejligheder
Arkitekt:
Bygherre:
AL2Bolig
Troldtekt Produkter
Loftsbeklædning:
Troldtekt akustik
Farve:
Hvid 101
Struktur:
Fin (1,5 mm træuld)& Ultrafin (1,0 mm træuld)
Kantprofil:
5 mm fas, K5
Belysning:
Med indbygget Troldtekt belysning
Tekst & Fotos
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt
Fotos:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt

Awards

Lisbjerg Bakke er blevet tildelt den europæiske arkitekturpris Matilde Baffa Ugo Rivolta European Architecture Award 2019 for sine gode rammer for uformelle fællesskaber og de fremtidssikrede arkitektoniske kvaliteter.

Lisberg Bakke er kåret som Årets Byggeri 2018 samt præmieret med Aarhus Kommunes Arkitekturpris 2018.

Certificering

De bæredygtige boliger på Lisbjerg Bakke er DGNB-certificeret i kategorien guld.