Råt og bæredygtigt kontorhus med diskret ventilation

For få generationer tilbage var Gellerup et landbrug med tilhørende ­marker vest for Aarhus. I 1960’erne var befolkningstilvæksten stor, og en helt ny bydel blomstrede op. Efter mange års sociale problemer er området ved at blive saneret med blandt andet et nyt ­kommunalt kontorhus.

Gellerupplanen er nu under total forandring. En række store boligblokke er revet ned, og kommunale arbejdspladser er flyttet ud i området. Det nye kontorhus, Blixens, er en af de mest markante nye bygninger – og blev i 2019 kåret som Årets Byggeri i ­kategorien Erhverv.

Blixens indgår naturligt sammen med boligblokkene i Gellerup, der er kendetegnet ved storskalaarkitektur. Desuden er bygningens store facade opløst og gjort ”mindre” ved bevidste forskydninger af etager. Det gør bygningen skulpturel og varieret i sit udtryk.

Råt og industrielt

Indvendigt er der højt til loftet, og man kan hele tiden ­finde nye synsvinkler og nye gårde med planter samt ­loungemøbler.

Materialeholdningen er helt i tidens ånd. Råt og industrielt med indslag af bløde felter i genbrugstegl og ­paneler i genbrugstræ. Her passer Troldtekt akustik­plader naturligt ind og understøtter med deres stoflige overflade ­fortællingen om et moderne, bæredygtigt kontorbyggeri. Samtidig er der i byggefasen tænkt over indeklimaet og ­integreret Troldtekt ventilation, der både sikrer frisk luft og tilgodeser arkitekturen.

Fakta

Projekt:
Administrationsbygning for Aarhus Kommune i Gellerup ved Aarhus, Danmark
Arkitekt:
Arkitema Architects A/S
Bygherre:
Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening
Troldtekt Produkter
Loftsbeklædning:
Troldtekt akustik og Troldtekt ventilation
Farve:
Grå 202, sort 207 og lys natur
Struktur:
Fin (1,5 mm træuld)
Kantprofil:
5 mm fas, K5
Montering:
Med Troldtekt skruer og C-60 skinnesystem
Tekst & fotos
Tekst:
Thomas Mølvig, arkitekt
Fotos:
Thomas Mølvig, arkitekt

Awards

Blixens er kåret som vinder af Årets Byggeri 2019 i kategorien Erhverv.