Råt og bæredygtigt kontorhus med diskret ventilation

For få generationer tilbage var Gellerup et landbrug med tilhørende ­marker vest for Aarhus. I 1960’erne var befolkningstilvæksten stor, og en helt ny bydel blomstrede op. Efter mange års sociale problemer er området ved at blive saneret med blandt andet et nyt ­kommunalt kontorhus.

Lydabsorberende træbetonplader fra Troldtekt anvendes ofte som akustikloft i kontor- og erhvervsbygninger
Foto: Thomas Mølvig, arkitekt

Gellerupplanen er nu under total forandring. En række store boligblokke er revet ned, og kommunale arbejdspladser er flyttet ud i området. Det nye kontorhus, Blixens, er en af de mest markante nye bygninger – og blev i 2019 kåret som Årets Byggeri i ­kategorien Erhverv.

Blixens indgår naturligt sammen med boligblokkene i Gellerup, der er kendetegnet ved storskalaarkitektur. Desuden er bygningens store facade opløst og gjort ”mindre” ved bevidste forskydninger af etager. Det gør bygningen skulpturel og varieret i sit udtryk.

Råt og industrielt

Indvendigt er der højt til loftet, og man kan hele tiden ­finde nye synsvinkler og nye gårde med planter samt ­loungemøbler.

Materialeholdningen er helt i tidens ånd. Råt og industrielt med indslag af bløde felter i genbrugstegl og ­paneler i genbrugstræ. Her passer Troldtekt akustik­plader naturligt ind og understøtter med deres stoflige overflade ­fortællingen om et moderne kontorbyggeri. Samtidig er der i byggefasen tænkt over indeklimaet og ­integreret Troldtekt ventilation, der både sikrer frisk luft og tilgodeser arkitekturen.