Historisk bygning vinder ROT-prisen 2021

06.10.2021

Den gamle kulbygning Gasverket Hus 8 i Stockholm har gennemgået en omfattende renovering, og resultatet er nu blevet belønnet med den fornemme ROT-pris. De historiske lokaler har i forbindelse med renoveringen fået monteret Troldtekt akustiklofter.

På Tengelinsgaten 3 i Stockholm ligger den historiske bygning Gasverket Hus 8, som netop har vundet Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2021. Prisen uddeles hvert år til et renoveringsprojekt i Stockholm, der skiller sig ud ved at omfavne bygningens originale stil, har høj teknisk kvalitet og er langsigtet bæredygtig.

Gasverket Hus 8 er oprindeligt designet af Ferdinand Boberg og blevet brugt til rensning af kul. Dermed har bygningen tidligere produceret miljøfarligt affald. Det krævede, at den blev renset for kemiske stoffer, og herefter er den gennemrenoveret. Ydervægge, vinduer og gangbroer er behandlet nænsomt for at bevare bygningens kulturhistoriske værdi. 

Blandt de få nye materialer i bygningen er Troldtekt akustikplader, som er monteret på de skrå lofter.

En inspirerende transformation
Strategisk Arkitektur har tegnet renoveringsprojektet med CA Fastigheter AB som bygherre og Mobil Bygg AB som entreprenør. I dag huser Gasverket uddannelses- og kursusstedet Berghs School of Communication.

Gasverkets reningshus får ROT-priset för den inspirerande transformationen av byggnaden från tomt skal till en artikulerad skönhet med framtidsmöjligheter. Projektet visar föredömligt på hur tillvaratagandet av existerande värden kan leda till kvalitativa, långsiktiga och hållbara lösningar. Byggnaden har återbrukats i sin helhet, få material har tagits bort och få nya har tillförts. Projektet har trotsat det motstånd som byggnadens tidigare föroreningar utgjorde, lyder juryens begrundelse for valget af Gasverket Hus 8 som vinder af prisen.

De øvrige nominerede projekter til ROT-prisen 2021 var Kvarter Jakob Mindre, Kv. Eken 7, Medborgarhuset, VRAK – Museum of Wrecks og Förskolan Panncentralen.

Behov for et behageligt lydmiljø
De knap 700 kvadratmeter Troldtekt akustikplader sikrer god akustik i lokalerne. Akustikregulering er vigtig, da der er højt til loftet, og der foregår studieaktiviteter, hvilket kræver et behageligt lydmiljø. Derudover passer de rektangulære akustikplader i lys natur perfekt ind i Gasverkets rå design og markante linjer. Gasverket er indrettet med møbler, som er specielt designet til Berghs af Campus arkitekter. 

Se en film om det prisvindende renoveringsprojekt her: https://www.youtube.com/watch?v=8qsm4vet8aQ

Fakta: ROT-prisen

  • ROT-prisen bliver uddelt til projekter, der i renoveringer drager fordel af bygningens egenskaber, opretholder en høj teknisk kvalitet og er langsigtet bæredygtige med hensyn til økonomi, miljø og sociale faktorer.
  • ROT-prisen blev oprettet af Stockholm Builders Association i 1990 og er en årlig pris for at fremme renovering i Stockholm. 
  • Prisvindere gennem årene er National Museum 2019, Eastman Institute 2017, Beckomberga 2012 og Stockholms rådhus 2010. Den 24. september 2021 blev ROT-prisen overrakt til Gasverket Hus 8.