Magasin 211 hædret med Malmøs arkitekturpris

25.10.2021

Den mere end 100 år gamle bygning Magasin 211 er blevet nænsomt renoveret og har fået nyt liv, og arbejdet er blevet belønnet med Malmö Stadsbyggnadpris 2021. Troldtekt akustiklofter er en del af det nye design.

Vinderen af Stadsbyggnadspris 2021 i Malmø er den historiske bygning Magasin 211, som er blevet ombygget til kontorlokaler. Det er Varvsstaden AB, som står bag projektet sammen med Wingårdhs arkitekter, og siden foråret 2020 har Wingårdhs arkitekter haft deres Malmø-kontor i de nyrenoverede lokaler.

Som begrundelse for, at Magasin 211 har modtaget prisen som Årets Stadsbyggnadspris 2021, skriver juryen følgende:

– Genom ett träffsäkert förhållningssätt till bevarande och återbruk har Magasin 211 återigen fått en ny användning. Med utgångspunkt i byggnadens karaktärsdrag och en cirkulär inställning till material, inventarier och kulörer, har en unik och sinnlig upplevelse skapats. Ett samtida lager har varsamt adderats till hundra års förändringar, så att byggnadens historia fortsatt går att läsa (…) Magasin 211 är ett projekt som berör, inspirerar och sätter ribban högt för den kommande utvecklingen av Varvsstaden.

Bevaring af det originale
Bygningen er oprindeligt opført i 1917, tegnet af arkitekt Axel Stenberg og har gennem tiden været brandstation, textilateljé og modellsnickeri. I forbindelse med omdannelsen til kontorlandskab har der været fokus på at bevare de originale bærende linjer i designet og på at bruge genbrugsmaterialer for at holde klimaaftrykket nede.

I renoveringen er der anvendt naturlige materialer for at tilføre et varmt og blødt udtryk til bygningens industrielle stil med beton, stål og mursten. Blandt andet er væggene beklædt med fyrretræsfiner, og der er monteret Troldtekt akustiklofter i lys natur. Akustikpladernes design spiller sammen med de bevarede detaljer, som for eksempel originale, industrielle lamper og vinduer. Samtidig sørger Troldtekt for at absorbere støj på kontoret, hvilket ellers let kan opstå med mange hårde flader. Blandt andet har Magasinet et nedslebent betongulv.

Magasin 211 ligger i Varvsstaden i Malmø, som er en bydel i rivende udvikling. Den hundrede år gamle værftshistorie lever side om side med moderne bymiljøer, og flere nybyggerier forventes over de næste mange år.