Nu åbner Danmarks første nybyggede arkitektskole i Aarhus

28.09.2021

Arkitektskolen i Aarhus har skiftet adresse til Godsbanearealerne og markerer åbningen med en arkitekturfestival. Landets første nybyggede arkitektskole er industriel og rå i sit udtryk – og den gode akustik er sikret med Troldtekt lofter, der samtidig er med til at skabe en varm kontrast.

Traditionen tro har Arkitektskolen Aarhus åbnet dørene for skolens studerende til årets studiestart, men ikke alt er, som det plejer. Et helt nyt hus står klar til en ny generation af arkitektstuderende. Danmarks første nybyggede arkitektskole, NEW AARCH, bliver officielt indviet mandag den 4. oktober.

Efter lidt over 50 år i den gamle købmandsgård og ti adresser på og omkring Nørreport, har Arkitektskolen Aarhus fået nøglerne til den 12.500 kvadratmeter store bygning ved Godsbanearealerne.

To festivaldage fyldt med arkitektfaglige indspark fra ind- og udland skal være med til at markere åbningen af den nye arkitektskole. Arkitekturfestivalen Opening afholdes den 7.-8. oktober 2021.

Et rå arkitekturlaboratorium

Skolens rektor Torben Nielsen kalder bygningen for et ”rå arkitekturlaboratorium”, fordi NEW AARCH er udformet som en enkel og rå fysisk ramme, der indbyder til kreativ kærlighed fra de studerende. Beton, glas, træ og stål er de gennemgående materialer, som er valgt på baggrund af deres robusthed og ønsket om at skabe et enkelt værkstedslignende byggeri med industriel karakter.

Tegnesalene og de store åbne rum har grå Troldtekt akustiklofter, hvor akustikpladerne har et kvadratisk format. I de lukkede rum i betonkernerne er der valgt sortmalede Troldtekt akustikplader. Materialerne indenfor er nøje afstemt, og designløsningerne i træ – Troldtekt pladerne, vindueskarmene, gulvene i endetræ og det smukke biblioteksmøbel i 16 meters højde – skaber en varm kontrast til de rå overflader i stål og beton.

– Vi stolte over at være en del af dette lokale projekt med internationalt format. De næste generationer af arkitekter har fået en inspirerende og velfungerende ramme, hvor de kan tænke og designe smukke løsninger til bæredygtigt byggeri. I Troldtekt er vi glade for at være en del af den ramme, siger Peer Leth, adm. direktør i Troldtekt A/S.

Fakta om NEW AARCH

  • 12.500 kvadratmeter bygning på Exners Plads ved Godsbanearealerne i Aarhus.
  • Udført af et team bestående af ADEPT, Bygningsstyrelsen, Triconsult, Steensen Varming, A. Enggaard A/S, Vargo Nielsen Palle, Rolvung & Brøndsted Arkitekter og Lendager Arkitekter.
  • I uge 40 holder skolen en række arrangementer, som skal markere indflytningen i det nye hus. Den 4. oktober, på skolens fødselsdag, indvies skolen officielt. Den 7.-8. oktober afholder skolen arkitekturfestivalen Opening, og lørdag den 9. oktober er der åbent hus for hele byen.
  • Skolens bibliotek bliver offentligt tilgængeligt.