Ny test: Troldtekt holder til selv de mest fugtige rum

17.09.2021

Ny dokumentation viser, at Troldtekt kan tåle en fugtbelastning på op til 98 procent – samtidig med høje temperaturer. Det understreger, at pladerne er velegnede til selv de mest krævende våde og varme miljøer i for eksempel svømmehaller.

Troldtekt akustikplader tåler fugt endnu bedre end tidligere antaget. Troldtekt rykker et niveau op i CE-mærkningen, når det gælder akustikpladernes såkaldte vandbestandighed – fra C til D, som er det bedst opnåelige. Det sker efter nye test, hvor pladerne er blevet udsat for ekstremt høj luftfugtighed.

Den nye dokumentation viser, at Troldtekt tåler en fugtbelastning på 98 procent (+/- 2 procent) og samtidig kan monteres i rum med høje temperaturer op til mindst 40 grader. Det understreger, at Troldtekt er et oplagt og robust valg i for eksempel svømmebade, bruserum og wellnessafdelinger.

– Vi har ikke ændret noget ved vores akustikplader, men vi har fået dem testet under endnu mere krævende forhold. Dermed har vi endnu stærkere dokumentation for, at Troldtekt er et perfekt match til svømmehaller og andre vådrum, forklarer Vibeke Pedersen, teknisk chef hos Troldtekt A/S.

De nye test er udført af Teknologisk Institut, som er et akkrediteret institut. Test er udført i henhold til den europæiske produktstandard for nedhængte lofter, DS/EN 13964.

For at opnå CE-mærkningens bedste klasse (D) inden for vandbestandighed skal akustikpladerne kunne tåle en relativ luftfugtighed (RH) på over 95 procent kombineret med en temperatur på over 30 grader. Troldtekt er testet til at tåle en RH på 98 procent (+/- 2 procent) kombineret med en temperatur på 40 grader.

Naturlig styrke fra cement og træ

Troldtekt træbeton består af dansk træ og cement, og akustikpladerne bevarer råvarernes gode egenskaber: styrken fra cement og den naturlige åndbarhed fra træ. Pladerne kan ikke rådne og giver ikke grobund for svamp eller andre mikroorganismer.

Samtidig er Troldtekt pladerne formstabile og bevarer deres planhed – også i fugtige omgivelser – så der ikke sker en nedbøjning over tid. Teknologisk Institut har dokumenteret, at pladernes dimensioner kun ændrer sig med 0,05 promille, hvis luftfugtigheden i et rum ændres med et procentpoint.

I Troldtekts miljøvaredeklaration (EPD) er akustikpladerne deklareret til at have en levetid på mindst 50 år. Med produktion siden 1935 er Troldtekts erfaring dog, at akustikpladernes tekniske egenskaber holder i mindst 75-80 år.

Skruer og skinner er beskyttet mod korrosion

Til montering af akustikpladerne i meget fugtige miljøer, hvor der også bliver anvendt klor, tilbyder Troldtekt særlige strukturskruer i ekstra korrosionsbeskyttet udførelse, C5. Det betyder, at det for eksempel til nedhængte lofter i svømmehaller nu er muligt at vælge et komplet C60-skinnesystem i stål, hvor både skinner og skruer er C5-klassificerede.

Skruerne kan fås i alle farver, så de også matcher lofter og vægge med malede Troldtekt akustikplader.