Cradle to Cradle-certificerede akustikplader med reduceret CO2-aftryk vinder Deutscher Nachhaltigkeitspreis

De Cradle to Cradle guld-certificerede Troldtekt akustikplader baseret på cementtypen FUTURECEM™ er kåret som vinder af Deutscher Nachhaltigkeitspreis 2023. Prisen er – ifølge organisationerne bag – Europas største udmærkelse for miljøbevidst og socialt engagement.

05.12.2022
Foto: Frank Fendler

Jesper Kvist, Country & Business Development Manager i Troldtekt GmbH, var torsdag den 1. december 2022 på scenen i Düsseldorf for at modtage den prestigefulde Deutscher Nachhaltigkeitspreis 2023. Prisen i kategorien ’Design’ går til de nye Troldtekt akustikplader baseret på den CO2-reducerede cementtype FUTURECEM fra Aalborg Portland.

– Det var med en enorm stolthed, at jeg gik på scenen ved prisuddelingen. Troldtekt er en ud af kun 15 virksomheder, der modtager prisen, så det er et fornemt felt at være med i, siger Jesper Kvist.

Troldtekt akustikplader består af træ og cement. Det er cementen, der giver Troldtekt pladerne deres styrke, lange levetid og effektive brandsikring. Men det er også cementen, der står for næsten hele CO2-aftrykket.

Jesper Kvist fortsætter:

– Derfor er det en lille revolution, at vi er begyndt at bruge en ny cementtype som har et markant lavere CO2-aftryk end den traditionelle cement. Samtidig har Troldtekt baseret på FUTURECEM, ligesom vores øvrige akustikplader, opnået en Cradle to Cradle-certificering på guldniveau. Nu har vi fået de førende eksperters ord for, at vi hos Troldtekt har taget et stort skridt, og vi håber, at vi med prisen kan inspirere andre producenter af cementbaserede produkter.

 

Et væsentligt reduceret CO2-aftryk

FUTURECEM udnytter synergien mellem kalcineret ler og kalkfiller. På den måde kan en stor del af de brændte klinker i cementen erstattes, og resultatet er cement med et lavere CO2-aftryk.

Troldtekt akustikplader baseret på FUTURECEM har over hele produktets livscyklus et CO2-aftryk, som er:

  • 26,4 procent lavere end for Troldtekt baseret på grå cement
  • 37,7 procent lavere end for Troldtekt baseret på hvid cement.

Med Cradle to Cradle-certificeringen har Troldtekt dokumentation for, at akustikpladerne er fri for skadelige stoffer. Troldtekt træbetonaffald kan genanvendes i det biologiske kredsløb som jordforbedringsmiddel og i det tekniske kredsløb som råvare i cementproduktion.   

 

Jury: En imponerende løsning

Både det reducerede CO2-aftryk og Cradle to Cradle-certificeringen har vægtet for ekspertjuryen ved Deutscher Nachhaltigkeitspreis. De begrunder blandt andet valget af Troldtekt som vinder sådan her:

”De nye akustikplader fra Troldtekt overbeviser med et reduceret CO2-aftryk på 30 % i forhold til sammenlignelige produkter…

…Mens træ sørger for Troldtekt akustikpladernes åndbarhed, giver cement den ønskede styrke, stabilitet og brandegenskaber. Og det helt uden tilsætning af skadelige kemikalier. Produktet har en levetid på 50 til 70 år og skal ikke ende som affald, men genanvendes (Cradle to Cradle certificering på guldniveau). Dermed bidrager Troldtekt akustikpladerne, som med et markant udtryk også har en høj dekorativ værdi, til førende certificeringer af klima- og miljøvenlige bygninger."

FAKTA OM DEUTSCHER NACHHALTIGKEITSPREIS:

  • Deutscher Nachhaltigkeitspreis er siden 2008 blevet uddelt af Stiftung Deutscher Nachhaltigkeitspreis e.V. i samarbejde med blandt andre der Bundesregierung.
  • Organisationerne bag kalder selv prisen Europas største udmærkelse for miljøbevidst og socialt engagement.
  • Priserne blev uddelt i forbindelse med Deutsche Nachhaltigkeitstag 1.-2. december 2022, hvor blandt andre Bundeskanzler Olaf Scholz deltog som æresgæst.
  • I år var virksomheder indstillet i seks kategorier, herunder kategorien ’Design’, hvor Troldtekt altså vandt. Blandt de øvrige prismodtagere var Michael Braungart, medstifter af Cradle to Cradle-konceptet, som modtog en ærespris.

FAKTA OM TROLDTEKT:

  • Troldtekt A/S er førende udvikler og producent af akustikløsninger til lofter og vægge.
  • Siden 1935 har dansk træ og cement været råvarerne i produktionen, som foregår i Danmark under moderne, miljøskånsomme forhold.
  • Troldtekts forretningsstrategi er tilrettelagt med det bæredygtige designkoncept Cradle to Cradle som det centrale element.
  • Troldtekt har siden foråret 2022 været en del af Kingspan Group, en multinational koncern med hovedsæde i Irland, der leverer højeffektive byggematerialer til det globale byggemarked – med aktiviteter i over 70 lande.

YDERLIGERE INFORMATION:

Tina Snedker Kristensen, bæredygtigheds- og kommunikationschef i Troldtekt A/S
T: +45 8747 8124 // E: tkr@troldtekt.dk

Foto: Frank Fendler
Foto: Ralf Ruehmeier
Foto: Ralf Ruehmeier
Foto: Dariusz Misztal
Foto: Ralf Ruehmeier
Foto: Dariusz Misztal
Foto: Ralf Ruehmeier
Foto: Christian Koester