Innovationshus i Lund kåret som årets NulCO2-projekt

Kontor- og laboratoriebygningen Space tog en prestigefuld pris ved Sweden Green Building Awards 2023. Det ikoniske byggeri ligger i Lunds helt nye Science Village. Flere karakterfulde Troldtekt akustikløsninger indgår i arkitekturen, som udmærker sig ved en CO2-nettoudledning på nul.

13.12.2023
Foto: Wihlborgs Fatigheder & Josefin Widell Hultgren

Det tager 14 minutter med sporvogn fra det centrale Lund til den nye Science Village i byens nordøstlige kant. Lige ved stationen og det grønne Rydbergs Torg ligger ikonbyggeriet Space, som er et kontorhus – og mere end det. Det nye projekt tog prisen som ’Årets NulCO2-projekt’ ved Sweden Green Building Awards 2023.

De 6.300 kvadratmeter i Space er samlingssted for virksomheder og forskere, der udvikler fremtidens bæredygtige løsninger. Det gør de i en bygning, der sætter helt nye standarder på bæredygtighedsområdet. Arkitektfirmaerne FOJAB og Frøslee AB har tegnet projektet med Wihlborgs Fastigheter AB som bygherre.

I 2023 blev Space det første kontorbyggeri med laboratoriefaciliteter, som opnåede NulCO2-certificeringen fra Sweden Green Building Council. Certificeringen indebærer, at bygningens klimapåvirkning netto går i nul. Det kræver blandt andet en klar strategi for valg af byggematerialerne, og at udledningen fra byggefasen balancerer med for eksempel produktion af vedvarende energi og godkendte tiltag til klimakompensation.

 

Karakterfulde miljøer med god akustik

Space er opført som en hybridkonstruktion med træ som dominerende materiale. Uden på selve bygningen er der monteret ydervægge af glas, som indkapsler dele af de afslappede balkonområder, hvor medarbejdere – og gæster – kan mødes i grønne rammer.   

Indendørs spiller flere varianter af Troldtekt akustikløsninger en central rolle – både akustisk og visuelt. Et eksempel er vægfelterne i det store atrium, som er beklædt med designløsningen Troldtekt tiles, der træder frem i flotte mønstre. Andre vægområder i rummet er med Troldtekt line.

Til flere loftarealer er valgt klassiske Troldtekt plader monteret i synlige skinner.  Alle Troldtekt løsninger er valgt i lys natur, som elegant matcher de øvrige træbaserede materialer i bygningen.

Foruden NulCO2-certificeringen, som udløste en award, bliver Space certificeret efter standarderne WELL og Miljöbyggnad Guld. Troldtekt bidrager positivt til pointene i begge de to certificeringer.

 

Læs mere, og se film om Space hos Wihlborgs Fastigheter

FAKTA: Space og Sweden Green Building Awards

  • Sweden Green Building Awards hædrer personer og projekter i den svenske byggesektor, som inspirerer og viser vejen inden for bæredygtighed.
  • Wihlborgs Fastigheter AB modtog prisen i kategorien ’Årets NulCO2-projekt’ for projektet Space i Lund.
  • Priserne blev i 2023 uddelt i 10 kategorier ved et event i Stockholm 30. november.
Foto: Wihlborgs Fatigheder & Josefin Widell Hultgren