CSR-rapport 2021: Troldtekt A/S sænker CO2-aftrykket med ny cementtype

28.06.2022

Kombinationen af den nye FUTURECEM™ fra Aalborg Portland og overgangen til vedvarende energi i egen produktion gør det nu muligt for Troldtekt at levere akustikplader med et reduceret CO2-aftryk. Desuden sikrede et skifte af maling på tværs af produktprogrammet, at Troldtekt i 2021 avancerede til den bedste Cradle to Cradle-kategori inden for materialesundhed.

Troldtekt nærmer sig 100 procent vedvarende energi på egen fabrik, og med introduktionen af den nye cementtype FUTURECEM er vejen banet for, at også CO2-aftrykket fra de indkøbte råvarer kan falde markant. Det fortæller Troldtekt i virksomhedens CSR-rapport for 2021, som netop er offentliggjort.

De nye akustikplader baseret på FUTURECEM blev lanceret i marts 2022. I 2021 udviklede Troldtekt pladerne – og producerede de første testvarianter med i alt 40 ton FUTURECEM, fremgår det af rapporten.

– I 2022 forventer vi at erstatte en væsentligt større andel af cementen i vores akustikplader med FUTURECEM, som vil bidrage til at reducere vores samlede CO2-belastning, siger Peer Leth, adm. direktør i Troldtekt A/S.

97,8 procent vedvarende energi på fabrikken

Troldtekt producerer nu med 97,8 procent vedvarende energi på virksomhedens egen fabrik i Troldhede. Når man indregner hele akustikpladens livscyklus inklusive produktion (fase A1-A3 i en EPD), byggeproces (fase A4-A5), brugstid (fase B1), bortskaffelse (fase C1-C4) og genanvendelse (fase D), er det samlede CO2-aftryk 26 procent lavere for en akustikplade baseret på FUTURECEM end for plader baseret på grå cement. Det dokumenterer Troldtekts nye miljøvaredeklarationer (EPD’er).

– Vi står nu med en Troldtekt plade, der har bevaret både de akustiske egenskaber, brandsikkerheden og den naturlige styrke, og som samtidig har et markant reduceret CO2-aftryk, siger Peer Leth og fortsætter:

– Vi har arbejdet strategisk med designkonceptet Cradle to Cradle i ti år, og dermed har vi dokumentation for, at vores produkter kan genanvendes i det biologiske kredsløb som jordforbedringsmiddel og i det tekniske kredsløb som råvare i ny cement. Det sker allerede i dag med vores produktionsaffald, og vi har projekter i gang, der skal løse logistikudfordringerne, så også nedrivningsaffald med Troldtekt plader kan genanvendes.

Er rykket fra sølv til guld med ny maling

CO2-aftrykket er væsentligt i bæredygtigt byggeri. Det samme er materialesundhed, som er forudsætningen for, at produkter både er sunde for mennesker og miljø under brug – og kan vende sikkert tilbage til nye kredsløb efter brug. I 2021 udviklede Troldtekt – sammen med leverandøren Masquelack – maling, hvor der er anvendt en nyere og mere bæredygtig konserveringsteknologi.

Den nye maling betyder, at Troldtekt er avanceret til det højeste niveau, platin, inden for materialesundhed i det bæredygtige designkoncept Cradle to Cradle. Da Troldtekt ligger på guld eller platin i Cradle to Cradles øvrige fire kategorier, har det udløst en samlet guldcertificering til hele serien af Troldtekt akustikplader.

– Skiftet til nye malingrecepter i 2021 er en milepæl i vores løbende CSR-arbejde. Det har krævet omfattende udvikling og test at nå hertil, og vi er stolte af, at vi nu kan tilbyde markedet både malede og umalede Troldtekt plader, som har opnået en Cradle to Cradle-guldcertificering, siger Peer Leth. 

FAKTA: Højdepunkter fra Troldtekts CSR-indsats i 2021

I 2021 realiserede Troldtekt blandt andet følgende CSR-tiltag:

  • Optimeret maling i produktionen

Troldtekt tog i 2021 nye og mere bæredygtige malingrecepter i brug i produktionen. Det har banet vej for, at hele serien af Troldtekt akustikplader i natur og malet i standardfarver er rykket op på højeste niveau (platin) i Cradle to Cradle-kategorien materialesundhed – og på guldniveau i den samlede certificering.

  • Akustikplader baseret på FUTURECEM

Troldtekt udviklede i 2021 akustikplader baseret på den nye cementtype FUTURECEM. Troldtekt baseret på FUTURECEM har et CO2-aftryk, der er henholdsvis 26,4 og 37,7 procent lavere end for Troldtekt baseret på grå og hvid cement, målt gennem hele pladernes livscyklus.

  • Tæt på 100 procent vedvarende energi

97,8 procent af den forbrugte energi i Troldtekts produktion kom i 2021 fra vedvarende kilder. Al elektricitet kommer fra vindstrøm, og varmen til blandt andet tørreprocessen kommer fra Troldtekts eget biomassefyr.

  • Introduktion af klar plastfolie

I 2021 udviklede Troldtekt ny emballage, så kunderne nu får leveret Troldtekt akustikplader på paller, som er pakket ind i klar plastfolie i stedet for hvid folie. Klar plast giver bedre mulighed for at genanvende folien.

  • Støtte til lokalområdet

I 2021 har Troldtekt givet økonomisk støtte til Troldhedes nye aktivitetsområde og til udskiftning af højttalersystemet i idrætshallen. Begge steder er vigtige samlingspunkter for byens borgere.

Læs hele Troldtekts CSR-rapport for 2021. En engelsk version af rapporten er i juni uploadet til FN som led i Troldtekts tilslutning til UN Global Compact, der er et verdensomspændende, frivilligt tiltag for virksomheders samfundsansvar. Troldtekt har årligt uploadet CSR-rapporter til FN siden 2010.

FAKTA OM TROLDTEKT:

  • Troldtekt A/S er førende udvikler og producent af akustikløsninger til lofter og vægge.
  • Siden 1935 har dansk træ og cement været råvarerne i produktionen, som foregår i Danmark under moderne, miljøskånsomme forhold.
  • Troldtekts forretningsstrategi er tilrettelagt med det bæredygtige designkoncept Cradle to Cradle som det centrale element.
  • Troldtekt har siden foråret 2022 været en del af den irske koncern Kingspan Group, der leverer højeffektive byggematerialer til det globale byggemarked – med aktiviteter i over 70 lande.

 

YDERLIGERE INFORMATION:

Bæredygtigheds- og kommunikationschef Tina Snedker Kristensen

Troldtekt A/S

+45 8747 8124 // tkr@troldtekt.dk