Troldtekt A/S bliver en del af Kingspan Group: Fælles vision om vækst via fokus på bæredygtighed

Troldtekt A/S, som producerer akustikplader af træ og cement, bliver en del af irske Kingspan Group. Dermed træder Troldtekt ind i en global koncern, der deler visionen om bæredygtighed i byggeriet. Det nye ejerskab skal ruste Troldtekt til fortsat international vækst – med betydelige produktionsudvidelser i Danmark.

21.02.2022

Efter grundig dialog med både produktionsvirksomheder og kapitalfonde har Troldtekt A/S fundet sin nye ejer. Torsdag den 10. februar 2022 blev kontrakten med den børsnoterede irske byggekoncern Kingspan Group underskrevet. Nu resterer de formelle myndighedsgodkendelser, som ventes at falde på plads over de næste par måneder.

– Vi har lige fra begyndelsen haft en god dialog med Kingspan, og vi er kun blevet yderligere bekræftet i, at der er et strategisk match mellem vores virksomheder. Vores ønske har været at finde den rette industrielle ejer, som har indsigten og værdigrundlaget til at udvikle Troldtekt – også som produktionsvirksomhed. Og samtidig en ejer, der deler Troldtekts ambitioner om vækst via fokus på bæredygtighed. Begge dele får vi til fulde opfyldt med Kingspan, siger Kurt Bering Sørensen, bestyrelsesformand i Troldtekt A/S.

Troldtekt fortsætter under samme navn og med samme velkendte brand, som har været på markedet siden 1935. Også produktionen forbliver i Danmark, hvor Troldtekt nu skal fordoble kapaciteten med en ekstra fabrik tæt på den eksisterende fabrik i Troldhede, Vestjylland.

Troldtekt har et stort potentiale

Kingspan leverer byggematerialer til det globale marked og er til stede i over 70 lande. Koncernen omsætter årligt for cirka 4,6 milliarder euro via fem overordnede divisioner, hvor facadeisolering og isolering er de to største. Alan Lawlor, der er administrerende direktør i Kingspan Insulation, ser frem til, at Troldtekt nu bliver en del af koncernen.

Troldtekt er en innovativ virksomhed med et bredt sortiment af naturlige akustikløsninger, som bliver et strategisk stærkt supplement til det øvrige produktprogram i Kingspan Group. Troldtekt er også en veldrevet virksomhed, som har været i stand til kontinuerligt at forny sig, og som sætter barren imponerende højt inden for cirkulær økonomi. Potentialet for international vækst er stort. Vi glæder os til at realisere det potentiale sammen med Troldtekts dygtige medarbejdere, siger han.

Store ambitioner på klimaområdet

Troldtekt har i mere end et årti arbejdet konkret og strategisk med det bæredygtige designkoncept Cradle to Cradle. 97,8 procent af den anvendte energi i produktionen kommer fra vedvarende kilder, og træbetonaffald genanvendes som råvare i ny cement hos Aalborg Portland.

Troldtekt lancerer i marts 2022 akustikplader baseret på cementtypen FUTURECEM™. De nye plader har et markant reduceret CO2-aftryk i forhold til Troldtekt baseret på traditionel cement.

Den strategiske tilgang til bæredygtighed passer perfekt ind i Kingspans bæredygtighedsprogram, Planet Passionate, der fokuserer på fire områder: Energi, CO2, cirkulære kredsløb og vand. Nogle af Kingspans ambitiøse mål er blandt andre at blive en virksomhed uden affald til deponi i 2030 og ligeledes have en CO2-neutral produktion uden netto-udledninger i 2030.

Troldtekts forretning er bygget op omkring Cradle to Cradle-tankegangen. Det er den centrale årsag til de seneste års vækst. Det har været vigtigt for os at finde en ejer med solide ambitioner på klimaområdet, og vi er sikre på, at Kingspan vil bygge videre på det i forvejen sunde fundament, siger Kurt Bering Sørensen.

FAKTA: Om Troldtekt A/S

  • Troldtekt A/S er førende udvikler og producent af akustikløsninger til lofter og vægge.
  • Siden 1935 har dansk træ og cement været råvarerne i produktionen, som foregår i Danmark under moderne, miljøskånsomme forhold.
  • Forretningsstrategien er tilrettelagt med designkonceptet Cradle to Cradle som det centrale element.
  • Troldtekt omsatte i 2021 for cirka 500 millioner kroner og beskæftiger i alt cirka 175 medarbejdere.
  • Foruden hovedkontoret i Tranbjerg J og produktionen i Troldhede har Troldtekt egne datterselskaber i Tyskland og Sverige.
  • Virksomheden har siden 2005 været ejet af efterkommerne efter Thorkild Bjerglund Andersen som et familieejet aktieselskab under ledelse af en ekstern bestyrelse.

FAKTA: Om Kingspan Group

  • Kingspan Group er en børsnoteret virksomhed, som er stiftet i Irland i 1965. Stifter Eugene Murtagh er fortsat bestyrelsesformand, mens sønnen Gene Murtagh er CEO.
  • Kingspan er førende producent af højeffektive byggematerialer til det globale byggemarked med aktiviteter i over 70 lande og i alt flere end 15.500 medarbejdere.
  • Koncernen har fem overordnede forretningsdivisioner: Insulated Panels, Insulation (hvor Troldtekt vil høre under som eneste akustikløsning), Light + Air, Water & Energy, Data & Flooring Technology.
  • I regi af programmet Planet Passionate arbejder Kingspan med ambitiøse målsætninger på klimaområdet. Blandt andet at blive en virksomhed helt uden affald til deponi i 2030 og ligeledes have en CO2-neutral produktion uden netto-udledninger i 2030.

YDERLIGERE INFORMATION:

Kurt Bering Sørensen, bestyrelsesformand i Troldtekt A/S: +45 4010 6564 // kbs@beringboard.dk

Find også mere information om de to virksomheder på troldtekt.dk og kingspan.com

Troldtekt logo
Kingspan logo