Ny retspsykiatri: Privatliv, udsigt og sikkerhed i højsædet

3:e feb. 2021

Der bliver en verden til forskel for patienterne på den nye retspsykiatri Sct. Hans.

Hvor den lukkede afdeling tidligere bar tydelige præg af at være et fængsel, er høje mure nu erstattet af udsigt og gårdhaver, der skal understøtte behandlingen.

Sikkerheden er stadig i top.

Troldtekt akustiklofter sikrer god akustik på den nye retspsykiatri Sct. Hans
Henrik Richter Danielsen, teknisk chef og partner ved KHR Architecture | Troldtekt TEMA

Retspsykiatri Sct. Hans er en blanding mellem et fængsel og en psykiatrisk afdeling. Her kommer kriminelle patienter, der er dømt for personfarlig kriminalitet og stadig vurderes at være til fare for andre på grund af psykisk sygdom eller svær psykose. Derfor har sikkerheden naturligvis været en høj prioritet, da KHR Architecture i 2012 som totalrådgiver, sammen med underrådgiverne Rubow Arkitekter, Opland Landskabsarkitekter samt ingeniørfirmaerne Oluf Jørgensen og Spangenberg & Madsen, vandt opgaven med at opføre den ny retspsykiatri Sct. Hans ved Roskilde.

– Der har i sagens natur været et kæmpestort fokus på sikkerhed, både for patienter og ikke mindst for personalet. At sengeafsnittene kan spærres af, og at personalet er sikre og kan tilkalde hjælp. Men samtidig har fokus også været på, at det er et sted, hvor patienterne kan modtage behandling og forhåbentlig blive helbredt, fortæller arkitekt, teknisk chef og partner ved KHR Architecture, Henrik Richter Danielsen (foto).

Troldtekt akustiklofter sikrer god akustik på den nye retspsykiatri Sct. Hans

Forskudte enheder giver udsigt

Den ny retspsykiatri Sct. Hans står klar i 2021 og består af fire sengeenheder. Hver sengeenhed har cirka 32 sengestuer, og enhederne er koncentreret om tre indre gårdhaver. To gårdhaver hvor patienterne kan komme ud og motionere eller slappe af og en gårdhave, som er forbeholdt personalet. Henrik Richter Danielsen fortæller, at man i byggeriet har udnyttet den skrånende grund, som Sct. Hans ligger på.

– Grunden er meget terrasseret. Der er tolv meters højdeforskel fra højeste til laveste punkt. Det har vi udnyttet ved at lægge sengeenhederne forskudt i højden, så alle sengestuer har udsigt. Den gamle retspsykiatri bestod af en bygning omgivet af en fire meter høj mur, så patienterne kiggede ind i en væg, forklarer han og tilføjer:

– Helende arkitektur går netop ud på at give patienterne følelsen af ikke at være afskåret fra omverdenen. Derfor er der i sengestuerne et stort vindue med en siddeniche, så patienterne kan sidde i vinduet og kigge ud. De kan også trække skodder for, hvis de gerne vil have privatliv, siger han.

Troldtekt akustiklofter sikrer god akustik på den nye retspsykiatri Sct. Hans

Egetræ og god akustik i sengeenhederne

Henrik Richter Danielsen fortæller, at fokus i indretningen af sengestuerne har været på at skabe en hjemlig atmosfære, der er enkel at rengøre, og hvor sikkerheden stadigvæk er i top:

– I værelserne er overfladerne hvide vægge med indbyggede reol og skabe, der er beklædt med en træfiner af egetræ. Det giver varme i rummet, og fineren går også igen på døren ind til badeværelset, fortæller han.

I gangen, der forbinder sengestuerne, er der gummibelægning på gulvene og Troldtekt akustiklofter for at give en god akustik.

På fællesarealerne er der også et køkken, hvor patienterne kan lave mad sammen med personale og andre patienter.

Troldtekt akustiklofter sikrer god akustik på den nye retspsykiatri Sct. Hans

Murværk med den rette gule tone

Også udefra signalerer sengeenhederne hjemlighed:

– Vi har valgt en gullig mursten med lidt brændt i, der kan minde om en familiebolig, selvom vores facader er 4,5 meter høje, så patienterne ikke kan kravle over dem, forklarer Henrik Richter Danielsen. Der er lagt et stort arbejde i at ramme den rette gule tone på murværket på den nye retspsykiatri. Og murersjakket har haft fast arbejde i halvandet år, hvor der er lagt 600.000 sten.

Ud over murstenene og de store glaspartier ind til sengestuerne er der på facaderne i de indre gårdhaver fiberbeton-plader med prægning.

Foruden de fire sengeenheder består den ny retspsykiatri Sct. Hans af en ankomstbygning, der rummer mødelokaler og besøgslejligheder for de pårørende, der får lov til at komme på besøg. Derudover ligger sengeenhederne ind mod en stor aktivitetshave med otte meters fald. Haven er indrettet, så den kan bruges som en træningsbane, man kan løbe eller gå rundt på. Men også som opholdsarealer med skulpturer og kunst. I denne have er det ikke alle patienter, der må komme ud. Det kommer til at afhænge af, hvor rask og farlig man er.

FAKTA: Ny Retspsykiatri Sct. Hans

  • Projektet består af fire sengeenheder, ude og indendørs fællesaktiviteter samt et ankomsthus med personale og besøgsfaciliteter.
  • Hver sengeenhed er udformet som en klynge af tre gårdrum.
  • Der er i alt 126 sengepladser i den ny retspsykiatri.
  • Projektet udgør 21.700 m².

TEMA: Helende arkitektur

Arkitektur, design og materialer kan have betydning i behandlingen af krop og sind. Blandt andet spiller lys, luft og akustik en rolle – og det samme gør disponeringen af rummene.

På temasiden her kan du læse om visioner og praksis i arbejdet med helende arkitektur.

Akustiklofter fra Troldtekt i sundhedsbyggeri