Træ i byggeriet

Træ er et sundt, elegant og fleksibelt naturmateriale, som gør en positiv forskel for CO2-regnskabet.

Flere steder i Skandinavien vælger bygherrer at opføre højhuse i træ – og i Danmark spiller træ en hovedrolle i flere markante byggerier.

Men hvad skal der til, før træ i endnu højere grad slår rødder i byggeriet? Det får du eksperters bud på her på temasiden, hvor du også kan tage med til en række af de mest vellykkede træbyggerier.

Træ fra danske skove er – sammen med cement – råvarerne i Troldtekt akustikplader. Alle Troldtekt akustikplader er certificeret efter en af de førende standarder for bæredygtig skovdrift – PEFC™ og FSC® (FSC®C115450). Læs i temaet, hvorfor der er behov for at øge udbuddet af certificeret træ i Danmark.

20 særlige etager rejser sig i Aarhus’ spirende Sydhavnskvarter

 

Byggeriet TRÆ er nytænkende på mange måder – og især når det gælder materialevalgene. For både udvendigt og indvendigt er der anvendt en stor mængde genbrugsmaterialer, og tre etager er dedikeret til at eksperimentere med nye materialer, der kan skubbe yderligere til den grønne dagsorden.

Flere fordele, når du vælger Troldtekt til dit træbyggeri

Områder som akustik, fugt og brandsikring er vigtige at være opmærksomme på i bygninger af træ. Kombinationen af træ og cement gør Troldtekt akustikplader til en robust løsning, som både bidrager til god akustik, karakterfuldt design og effektiv brandsikring.  

Inspiration til akustikløsning med lofter fra Troldtekt i privatbolig

To tegnestuer: Sådan bygger vi i træ med et lettere klimaaftryk

Tegnestuen Arken står bag Kløverbakken i Odder, som i 2023 blev kåret til ’Årets Bæredygtige Træbyggeri’. Læs om tegnestuernes erfaringer med træ i arkitekturen.  

Flere artikler i temaet om træ i byggeriet

Rapport: Lær af de bedste erfaringer med træbyggeri

I en stor rapport har BUILD på Aalborg Universitet undersøgt klimaaftrykket fra 45 visionære træbyggerier – målt på hele bygningernes livscyklus. Byggetekniske erfaringer fra 35 af projekterne indgår også i rapportens flotte inspirationskatalog til andre, der vil bygge med træ.

Derfor kommer træ til at spille en endnu større rolle i byggeriet

Træ har åbenlyse fordele som byggemateriale. Både i forhold til at sænke byggeriets miljø- og klimaaftryk, men også i forhold til at skabe robuste, holdbare og sunde boliger. Men flere faktorer spænder ben for øget brug af træ, forklarer en ekspert.

Vælg akustikplader baseret på certificeret træ

Alle Troldtekt akustikplader er enten PEFC™-certificeret eller FSC®-certificeret (FSC®C115450). Det vil sige, at Troldtekt kun anvender træ fra ansvarlig skovdrift til produktionen af Troldtekt akustikplader. Alt træ er PEFC-certificeret, og en del er også FSC-certificeret.
Læs om de to førende certificeringer, og få en guidet tur i en af de FSC-certificerede skove, hvor Troldtekt får sit træ fra. I de certificerede skove er biodiversitet et af de vigtigste fokusområder. 

Byggeriet kalder på flere FSC®-certificerede skove

Træbyggeri vinder frem, og det samme gør efterspørgslen på dokumenteret bæredygtige bygninger. Den kombination betyder, at der er behov for flere FSC-certificerede skove i Danmark. Med god grund, for FSC er garant for social, økonomisk og miljømæssig ansvarlighed.

Viden skal bane vejen for mere træbyggeri

Elementer af lamineret træ kan matche beton i både styrke og pris, og har ovenikøbet en betydelig miljøfordel. Så hvorfor bygges der ikke mere i træ? Læs interviewet med Lone Wiggers, arkitekt og partner i C.F. Møller om udarbejdelsen af en omfattende barriereanalyse af træ som byggemateriale.

Bæredygtige boliger og et hjerte i træ

Flere prominente træbyggerier har rejst sig over de seneste år. I foråret 2018 stod etagebyggeriet Lisbjerg Bakke klar med 40 almene boliger, som er DGNB Guld-certificeret. Og i september samme år åbnede multihuset Hjertet i Ikast. Begge projekter blev hædret ved kåringen af Årets Byggeri 2018.

Flere træhuse bør slå rødder i dansk byggeri

Fordelene ved at bygge i træ er åbenlyse, mener stadsarkitekten i Aarhus Kommune. For træ er in, og Stephen Willacy ser gerne flere af fremtidens store byggerier blive opført i det bæredygtige materiale. Lovgivning, byggetraditioner og mangel på viden kan dog være et benspænd for ambitionen.

Referencer med træ i byggeriet

Video: Certificeret træ - fra skov til arkitektur

Det bæredygtige byggeri begynder helt ude i skoven.

I denne film fortæller FSC Danmarks direktør, Søren Dürr Grue, hvilke krav en FSC®-certificeret skov stiller til bl.a. biodiversitet.

I filmen kan du også opleve, hvordan Troldtekt i sin produktion af akustikplader håndterer FSC-certificeret træ, så hver en træfiber i en FSC-certficeret Troldtekt akustikplade med sikkerhed kommer fra FSC-certificerede skove.

Se andre aktuelle temaer

Se også vores andre aktuelle temaer, hvor vi sætter fokus på trends og tendenser inden for akustik, indeklima, arkitektur og bæredygtigt byggeri.