TEMA: Træ i byggeriet

Troldtekt tema: Mere træ i byggeriet

Træ er et sundt, elegant og fleksibelt naturmateriale, som gør en positiv forskel for CO2-regnskabet. Flere steder i Skandinavien vælger bygherrer at opføre højhuse i træ – og i Danmark spiller træ en hovedrolle i flere markante byggerier.

Men hvad skal der til, før træ i endnu højere grad slår rødder i byggeriet? Det får du eksperters bud på her på temasiden, hvor du også kan tage med til en række af de mest vellykkede træbyggerier.

Træ fra danske skove er – sammen med cement – råvarerne i Troldtekt akustikplader. Alle Troldtekt akustikplader er certificeret efter en af de førende standarder for bæredygtig skovdrift – PEFC™ og FSC® (FSC®C115450). Læs i temaet, hvorfor der er behov for at øge udbuddet af certificeret træ i Danmark.

Video: Certificeret træ - fra skov til arkitektur

Det bæredygtige byggeri begynder helt ude i skoven.

I denne film fortæller FSC Danmarks direktør, Søren Dürr Grue, hvilke krav en FSC®-certificeret skov stiller til bl.a. biodiversitet.

I filmen kan du også opleve, hvordan Troldtekt i sin produktion af akustikplader håndterer FSC-certificeret træ, så hver en træfiber i en Troldtekt akustikplade kan spores til en specifik træleverance.

Byggeriet kalder på flere FSC®-certificerede skove

Træbyggeri vinder frem, og det samme gør efterspørgslen på dokumenteret bæredygtige bygninger. Den kombination betyder, at der er behov for flere FSC-certificerede skove i Danmark. Med god grund, for FSC er garant for social, økonomisk og miljømæssig ansvarlighed.

Troldtekt er en af de producenter, der allerede aftager en stor mængde FSC-certificeret træ – og som gerne vil indkøbe endnu mere.

Læs om det efterspurgte træ >

Byggeriet kalder på flere FSC®-certificerede skove

Bæredygtige boliger og et hjerte i træ

Flere prominente træbyggerier har rejst sig over de seneste år.

I foråret 2018 stod etagebyggeriet Lisbjerg Bakke klar med 40 almene boliger, som er DGNB-guldcertificeret. Og i september åbnede multihuset Hjertet i Ikast.

Begge projekter blev hædret ved kåringen af Årets Byggeri 2018.

Læs om de to elegante projekter i træ >

Bæredygtige boliger og et hjerte i træ

Viden skal bane vejen for mere træbyggeri

Elementer af lamineret træ kan matche beton i både styrke og pris, og har ovenikøbet en betydelig miljøfordel. Så hvorfor bygges der ikke mere i træ? 

Lone Wiggers, arkitekt og partner i C.F. Møller, har udarbejdet en omfattede barriereanalyse af træ som byggemateriale. Hun påpeger, at velkendte indvendinger som brand- og fugtrisici, støj og økonomi sagtens kan overvindes med viden og nye rutiner på byggepladsen.  

Læs interviewet med Lone Wiggers >

Viden skal bane vejen for mere træbyggeri

Flere træhuse bør slå rødder i dansk byggeri

Fordelene ved at bygge i træ er åbenlyse, mener stadsarkitekten i Aarhus Kommune. For træ er in, og Stephen Willacy ser gerne flere af fremtidens store byggerier blive opført i det bæredygtige materiale. Lovgivning, byggetraditioner og mangel på viden kan dog være et benspænd for ambitionen.

Læs interview med stadsarkitekten >

Flere træhuse bør slå rødder i dansk byggeri

Torvehallen Ry (Danmark)

Troldtekt Ry Torvehal

Stationsbyens nye og prisbelønnede træbygning samler byrummet med enkle midler. Den bærende konstruktion er bygget i savskåret tømmer på en yderst raffineret måde, og træ går igen i Troldtekt pladerne.

Se fotos, og læs mere

Prøysenhuset Ringsaker (Norge)

Troldtekt, Prøysenhuset

Kulturcenteret for forfatteren og musikeren Alf Prøysen ligger midt i skoven. Huset er udvendig beklædt med behandlet fyrretræ, og indenfor er der trægulve, krydsfinérbeklædte vægge og Troldtekt akustiklofter.

Se fotos, og læs mere

Sommerhus Hulsig (Danmark)

Troldtekt Sommerhus Hulsig Skagen

Facaden af ubehandlet lærketræ understreger husets rå og nordiske udtryk. Inden for er interiøret tro mod det udvendige udtryk med vægge beklædt med krydsfinérplader og Troldtekt akustiklofter i alle rum.

Se fotos, og læs mere

Temaoversigt

Troldtekt sætter med temaudgivelser løbende fokus på aktuelle trends og tendenser indenfor akustik, indeklima, arkitektur og bæredygtigt byggeri.

Troldtekt Newsletter