Runde former i børnehaven

De runde former er et gennemgående træk i "KinderNaturGarten" i Darmstadt. Den ellipseformede bygning i ét plan med grønt tag og et basisareal på omkring 1.000 m2 er en del af det innovative "Alnatura-Campus" i den sydvestlige del af byen.

Loftsbeklædning med akustikplader fra Troldtekt i skolebyggeri
Foto: Dipl.-Ing Olaf Wiechers (Engineer)

Det i alt 55.000 m2 store område omfatter ud over den offentlige Rudolf Steiner-børnehave også et nyt hovedsæde for den tyske forhandler af økologiske fødevarer Alnatura, en vegetarrestaurant og en økologisk indkøbs- og aktivitetspark.

"KinderNaturGarten" kan rumme 88 børn. Kernen i institutionen, der arbejder efter Rudolf Steiners principper, er den daglige kontakt med naturen. Derfor har alle fem børnegrupper direkte adgang til det cirka 3.300 m2 store haveområde. Børnehaven har endnu et grønt område i den åbne indergård, som forbinder de tre hovedafsnit – grupperum, multirum og administration. Afdelingernes placering retter sig efter solens vandring fra øst mod vest. Grupperummene og multirummet befinder sig derfor i bygningens sydlige halvdel, mens administrations- og indgangsparti samt teknikrum vender mod nord.

Hver børnegruppe har egne sove-, toilet-, garderobe-, køkken- og spiseområder. Desuden er der separate hvile- og bevægelsesrum og et stort multirum med særlige bevægelseselementer, der også kan bruges til forældre-barn-kurser.

Ved opførelsen af den åbne, lettilgængelige institution har arkitekterne lagt vægt på naturlige og fornyelige materialer som træ, ler og linoleum. Indenfor gennemstrømmes rummene af lys, mens skabe og møbler af bøge- og elletræ afgiver en behagelig duft. Gulvene lyser i en klar rød farve, mens gardinerne stråler solgult. Som modstykke er bygningens lervægge holdt i naturhvid.

Troldtekt-akustikpladerne, som er integreret i lofterne og passer til træmøblerne, bidrager til stemningen af velvære. Med akustikpladerne, som er fremstillet af træ og cement, udvundet fra den danske undergrund, er der skabt en løsning med unikke lydabsorberende egenskaber, som samtidig bidrager til et sundt indeklima.