Haukåsen Børnehave

Den oprindelige bygning var i dårlig stand, så kommunen besluttede at genopbygge den som led i projektet "Træby Trondheim" - og de ambitionerne var høje.

Troldtekt akustikplader er det naturlige valg til at sikre god akustik og et sundt indeklima i bl.a. børneinstitutioner
Foto: Tommy Kosior

Børnehavens konstruktion består af en kombination af massive trævægge og træbjælkevægge beklædt med krydsfinér, mens de bærende indervægge og andre indvendige overflader består af præfabrikeret massivt træ. Den er delt op i fire afdelinger – to til de helt små børn og to til de større børn – og er indrettet sådan, at børnene bruger meget tid udenfor i det store skovområde.

Med henblik på at reducere bebyggelsesarealet er børnehaven fordelt på to etager, hvortil der er nem adgang udefra, blandt andet via en bro fra den højereliggende del af området. Gangarealerne er begrænset mest muligt, så alle har adgang til samtlige faciliteter. Vindueskarmene er blevet sænket for at give bedre udsyn, mens indvendige døre er beklædt med folie i stærke farver med billeder fra naturen. Idéen er at give hvert enkelt barn den bedst mulige oplevelse, at hjælpe dem med at skabe tillid og udvikle en følelse af samhørighed mellem de yngste, de ældste og de voksne.

Det har været vigtigt at anvende kvalitetsmaterialer.  Projektarkitekt Gunhild Aadaht fra arkitektfirmaet Pir II i Trondheim siger, "Troldtekt akustikplader blev valgt til lofterne, da produktet lever op til alle vores krav. Det skaber fantastisk god akustisk og så tager det sig godt ud! De lave emissionstal var en afgørende faktor for vores udvælgelse af lofter og andre produkter til indendørs brug, da ventilationen skulle begrænses mest muligt for at spare energi, dog uden at det skulle være på bekostning af indeklimaet."