Klimavenlig, nybygget børnehave

Den nye børnehave St. Stilla i byen Wolframs-Eschenbach i Bayern præsenterer sig visuelt attraktiv, energieffektiv og med masser af plads til børn og pædagoger.

På vegne af byen, der ligger centralt i Franken, har Arkitektfirmaet ING+ARCH realiseret det moderne toetagers nybyggeri på 1.851 kvadratmeter. Eftersom den gamle bydel også rummer mange arkitektonisk interessante bygninger, besluttede de ansvarlige sig for et organisk bygningsværk, der med sine elementer af dekonstruktivisme passer ind i omgivelserne.

 

Energikoncept og brug af ressourcebesparende materialer

Rammerne for det energikoncept, som arkitektfirmaet har udarbejdet, er et passivhus med et 80 kWp solcelleanlæg. Kombinationen af en højisoleret varm bygningsskal, en effektiv anlægsteknik inklusive ventilationsanlæg med varmegenvinding betyder, at der produceres mere energi, end der forbruges.

Også hvad angår de anvendte materialer har planlæggerne lagt stor vægt på bæredygtighed og klimavenlighed og har hovedsageligt anvendt fornybare eller mineralske byggematerialer. Pulttagene er for eksempel isoleret med cellulose og bløde træfiberplader. Det behagelige indeklima sikres desuden af vægge fremstillet af mineralske materialer og kalkpuds i kombination med naturlige linoleumsgulve, møbler og døre i træ samt akustikplader i loftet fremstillet af letvægtstræuld.

 

Farvekonceptet hjælper med at orientere sig

Designet af de rummelige og delvist multifunktionelle rum samt de brede legekorridorer tilbyder masser af plads for både børn og pædagoger. Et farvekoncept samt skilte med billeder af dyr, udarbejdet med kærlighed af kunstnerparret Emrich Engener, hjælper med til at orientere sig i det nye byggeri. De to grupperum i stueetagen er forbundet med fire andre grupperum ovenpå via en rund trappe. Midt i den nye bygning ligger der en børnerestaurant.

 

En perfekt akustik i børnehavens hverdag

For at reducere efterklangstiden i rummene er lofterne stedvist forsynet med letvægtsplader af træuld, hvilket har forbedret trivslen og komforten i børnehaven betydeligt som følge af de akustiske egenskaber. I børnerestauranten anvendes for eksempel designløsningen Troldtekt "curves", som takket være sine fræsede, kurvede spor også fungerer som et designelement, der perfekt afrunder det samlede koncept.