Børnerum en suite

Børnehuset Egedammen er tegnet i øjenhøjde med børn og med et ønske om at give dem en stor rumlig variation. Det er der naturligvis kommet et spændende institutionsbyggeri ud af.

Troldtekt akustiklofter er det naturlige valg til at sikre god akustik og et sundt indeklima i børneinstitutioner

En bygning for førskolebørn er oftest struktureret stramt med stuer til børnegrupper, gangarealer og birum. Her i Egedammen er rummene smukt sammenkædet og afløser hinanden med små eller store skift i bredde, højde, lys, farve, lyd, materialer. Nogle mindre rum er også placeret inde i de større rum, og har måske karakter af nicher eller vindueshuller.

Større fællesrum ligger i bygningens midterfløj, hvor ventilationen er placeret i tagrummet for at frigive plads på jorden. Den løsning giver også ekstra loftshøjde til garderoberne og fællesrummet, da ventilationen ikke optager hele tagrummet. I de fleste rum er der anvendt Troldtekt line i lofterne, der giver en god akustik til både dobbelthøje rum og almindelige stuer. Troldtekt er et produkt, der er godkendt til brug i Svanemærket byggeri, som Egedammen netop er.

 

Gennemført bæredygtigt

Gladsaxe Kommune har en politik om, at nyopførte børnehuse skal være svanemærkede, hvilket blandt andet stiller krav til et lavt energiforbrug, godt indeklima samt krav til bæredygtigt træ og genanvendelse af bygningsdele. Den udfordring har BBP arkitekter løst til fulde, da tegnestuen også selv har målsætninger om at minimere CO2-forbruget i byggeriet.

Bygningerne er opført i CLT massivtræs elementer med facader i genbrugssten, kombineret med nye sten, hvor der stilles krav til stenens bæreevne. Der er anvendt cementfri kalkmørtel, som betyder, at der er brugt mindre CO2 (cement), og teglstenene kan skilles ad igen. Indvendigt er der også anvendt træ på væggene i forskellige pastelfarver, hvilket giver nogle robuste flader. Bygningen leger med udtrykket fra en gård, hvilket er med til at revitalisere en bydel som en brik i et puslespil, man ikke vidste manglede.

 

Fakta: Troldtekt er registreret i Nordisk Miljømærknings database over materialer, der kan indgå i svanemærket byggeri.