Børnehus med naturen inde og ude

Udenfor Aarhus er den nye bæredygtige bydel Nye gradvist ved at udvikle sig, og der er efterhånden mange børn til det nye børnehus Løvstikken.

Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect MAA

I Nye er der fokus på det gode familieliv og tilknytning til naturen omkring. Overfladevand samles og renses lokalt, inden det anvendes til f.eks. toiletskyl og tøjvask i boligerne. Boligprojekterne er i høj grad opført med bæredygtighed for øje, men også med et højt arkitektonisk niveau.

For Løvstikken gælder også, at huset er vel gennemtænkt i forhold til bæredygtige materialer og løsninger. Huset er kompakt i to etager, hvilket giver et godt flow i pædagogernes hverdag. Børnehavebørn er samlet i 2 klynger ovenpå - hver bestående af 3 grupper, som har deres egen trappe til legepladsen. I stueetagen ligger tilsvarende 2 klynger af vuggestuebørn, som har niveaufri adgang til legepladsen.

I husets hjerte ligger en central trappe, der som et hængsel forbinder huset. Ovenlys fra vinduer over trappen fordeler sig i hjerterummet og illuminerer også kunstudsmykningen, som hænger over trappen og i små bokse, hvor lys kan tændes af børnene. Udsmykningen med natur som tema er udført af kunstner Lise Haurum.

Flotte designløsninger

Løvstikken er organiseret således, at tre stuer deles om et fællesområde med køkkenfaciliteter og et større badeværelse. Rummene får meget dagslys, og der er tilmed en fin udsigt fra mange vinduer. Lyset reflekteres i de hvide Troldtekt akustiklofter, som har en vigtig funktion i forhold til husets akustik. Troldtekt er anvendt i et mindre kvadratisk format, som meget elegant fortsætter ned ad vægfladen i afgrænsede områder i en hvid ramme.

I hjerterummet er den lille skala også indrammet med små legebokse med vinduer ud til atriet. De er udført i finér ligesom elevatorkernen ved siden af hovedtrappen, som giver varme til det store rum.