Daginstitutionen Drejens

I Daginstitutionen Drejens går indretning og indeklima op i en højere enhed. Tæt kontakt med naturen sikrer kvalitet for børn og voksne, og udbredt brug af Troldtekt lægger en æstetisk vellykket dæmper på lyden.

Troldtekt Drejens Daginstitution
Foto: Thomas Mølvig, arkitekt

To sorte længehuse ligger frit i det åbne landskab i nybyggerkvarteret Drejens lidt øst for Kolding. En mellembygning binder dem sammen og får daginsti­­­tu­tionen til at minde om en trelænget bondegård med gårdsplads i midten. Vuggestuen ligger mod østbørnehaven mod vest. Placeringen er optimal med højt til himlen og tæt på den flotte natur ved fjorden.

De træbeklædte bygninger markerer sig med enkle linjer, og de skrå facader bidrager med let elegance og giver mulighed for siddebænke ved de store vindues­partier. Mindre pavilloner skyder sig ud fra længerne og danner små uderum med læ og udsigt over de store legepladser.

Intimt og imødekommende

Indvendigt er Daginstitutionen Drejens formet som et indre gadeforløb med små torve og pladser på vejen gennem huset – hver med sit ovenlys. De skrå facader giver rummene karakter, og på trods af den store loftshøjde, virker grupperummene intime og imødekommende. Her er der også lavet dybe siddekarme langs yderfacaden. Børnenes opholdsarealer vender ud mod legepladserne og udsigten. Den tætte kontakt mellem inde og ude er en stor kvalitet i det daglige og sikrer bedre overskuelighed for per­sonalet.

Troldtekt til anarkisterne

+M Arkitekter, der har tegnet institutionen, har gjort meget ud af materialevalget.

– Jeg er selv lærerbarn og ved, at pædagoger er lidt anarkistiske i deres brug af rum. Der skal være plads til at sætte ting op på væggene og møblere alternativt. Derfor har vi valgt robuste materialer og overflader med karakter og stoflighed. Troldtekt træbetonplader er perfekte i den sammenhæng. Samtidig er de pæne at se på, og man kan slå et søm i væggen og fjerne det igen uden de store problemer, siger Mikkel Martinussen, medinde­haver af +M Arkitekter.

– Den udbredte brug af Troldtekt i lys natur er også en del af vores idé om at minimere antallet af forskel­lige materialer, da børnene har farverne og mangfoldigheden med sig, når de flytter ind. Rent akustisk er det et suverænt produkt, og vi har anvendt det på både vægge og i lofter, fortsætter han.

Sætter pris på byggeriet

I de senere år har der været mere opmærksomhed på arkitektonisk kvalitet i daginstitutioner, og bygningen i Drejens er et godt eksempel til inspiration for andre. Derfor er institutionen valgt til det nye inspirations­katalog, som en række myndigheder og eksperter står bag. +M Arkitekter har desuden modtaget Kolding Kommunes arkitekturpris i kategorien ’bygninger til offentlige formål’.