Nærhed og udsyn i Farum

Børnene i Farum Nordby har fået et nyt børnehus, der på en gang er et trygt og venligt sted, og som samtidig åbner sig op for naturen og verden omkring.

Akustikplader fra Troldtekt som vægbeklædning i børneinstitution
Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Børnehuset er enkelt og fleksibelt struktureret i tre store trapezformede huse med skrå tag, som skyder sig ud i landskabet i hver sin retning som tre store sten. Enhederne er samlet i et centralt rum med indgang, garderober og køkken. Udefra er grebet meget aflæseligt med de tre sorte ”sten” og den midterste hvide ”sten”.

Enhederne er inddelt i to, så der er en mere indadvendt, tilbagetrukket del og en mere åben og højloftet del, hvorfra der er adgang til legepladsen. Der er i alt plads til 80 vuggestue- og børnehavebørn plus 35 skolebørn, som køres med skolebus derfra hver morgen.

Indeklima i højsæde

Hos Farum Nordby Børnehus har man sø og skov lige i nærheden, men det nære er også vigtigt indenfor. Derfor er der lagt vægt på varme og taktile materialer, fortæller arkitekt Nan Bröchner fra tnt arkitekter.

Linoleumsgulvet er valgt i en varm, lys farve, og de store vinduesnicher på stuerne er i krydsfinér. Lofterne er beklædt med Troldtekt-akustikplader i farven lys natur, som giver en god akustik til alle rum, og som med den naturlige, varme farve tilfører en gylden tone til rummene.

Ovenlys fordelt i de mindre rum giver et behageligt niveau af dagslys til børnehuset fint suppleret af belysningsarmaturer, der kan tilpasses rummene, og spots, som oplyser væggene med børnetegninger. Indeklimaet har altså haft en høj prioritet i børnehuset, så børn og ansatte oplever både frisk luft, god akustik og behagelig, stemningsskabende belysning.