Dekorativt loft med flere funktioner

Da arkitektfirmaet Johansen & Rasmussen tegnede den nye børneinstitution i Risskov ved Aarhus valgte de at gå nye veje og prøve et nyt design til lofterne.

Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Den integrerede børneinstitution på Frijsenborgvej tager udgangspunkt i en eksisterende gymnastiksal, som bliver et aktivitetsrum for børnene. Derfra tager nybyggeriet to retninger, som giver plads til i alt otte grupperum. Der er en fin kontakt til legepladsen omkring, da bygningerne har flere overdækkede nicher, og de to fløje indrammer et større uderum.

Bygningen er opført i gule tegl, som er karakteristisk for områdets bygninger. Arkitektfirmaet Johansen & Rasmussen fra Aarhus har meget erfaring i institutionsbyggeri, og dette børnehus bærer også præg af gennemtænkte løsninger med sans for børnenes behov.

Rolige rum

Inspireret af husets mange retninger valgte arkitekten et designloft fra Troldtekt i udvalgte rum. Med Troldtekt tilt line opstår der både visuelle virkninger i stor og lille skala. Hvor pladerne samles, følger øjet de lange linjer, mens de skrå linjer kun lejlighedsvis fortsætter og giver et mere tilfældigt præg. Oplevelsen af loftet varierer også meget med lysindfaldets retning.

Troldtekt tilt line er anvendt i garderoberum og andre mellemrum i gangforløbene. På de øvrige lofter giver hvide Troldtekt akustikplader i ultrafin struktur nogle rolige flader, som står i kontrast til de mere levende tilt line flader. Lofterne fremstår også særligt elegante, fordi der ikke er placeret indblæsningsarmaturer i lofterne.

Troldtekt ventilation giver diffus indblæsning i udvalgte plader, hvilket også har den konsekvens at ventilationen giver mindre træk og mindre støj. Arkitektfirmaet har tidligere projekteret med Troldtekt ventilation i en børneinstitution, så kombinationen af god akustik og ventilation var kendt grund.