Små huse i huset

Galaxen er en stor børneinstitution med et markant formsprog bygget i smukke og gedigne materialer, der indrammer børnenes dagligdag.

Troldtekt Galaxen
Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Et stort udkragende tag under de store trækroner er det første indtryk, man får af institutionen Galaxen i Jyderup. Her er indrettet seks børnehavegrupper og tre vuggestuegrupper, som er fordelt langs facaderne. Huset er sammensat af fem langstrakte ”huse” i varierende højde med loft til kip. Centralt i huset ligger et gårdrum, der trækker ekstra dagslys ind i stuerne.

Den rumlige variation i forskydninger og loftshøjder giver en spændende facade med den næsten bølgende facade i træ og zink. Stuerne indenfor er aflæselige i facaden i kraft af de markante gavle. Et ”billede” som er genkendeligt for børn, og som giver en mindre skala til et ellers stort hus. Valget af træ og zink er også i tråd med skalaen til børn, og er materialer der både er robuste og patinerer med en smuk variation.

Luftige rum

Også indenfor er der lagt vægt på et behageligt miljø for børn og ansatte. Den høje loftshøjde giver en rar og luftig atmosfære og en flot rumlighed. For at sikre en god akustik i det højloftede rum har Kullegaard Arkitekter valgt Troldtekt akustikplader til lofterne og de indre gavle.

Igen er den naturlige variation og spillet i overfladen valgt for at give Galaxen et spændende udtryk. Ovenlysvinduer i de højloftede rum understreger rummets karakter. De højloftede rum er også udnyttet og understreget ved, at legemøbler og ”huse” er sat ind, som børnene kan kravle på og gemme sig i.