God akustik til små ballademagere

I daginstitutionen "Haus elf" i Kiel har 64 børn i alderen fra seks måneder til seks år siden maj 2017 haft god plads til at lege, tumle og gå på opdagelse. Daginstitutionen ligger midt inde i et nyt boligkvarter i bydelen Wik, der er kendetegnet ved en god blanding af historiske bygninger, nybyggeri og et gammelt parklandskab, og som kun ligger et stenkast fra Kielerfjorden.

Sorte akustikplader fra Troldtekt som loftsbeklædning i børnehave
Foto: Olaf Wiechers, architect

I "Haus elf", der drives af den sociale almennyttige forening KJSH, tager man udgangspunkt i æstetisk dannelse, bevægelse og udforskende læring i arbejdet med børnene. For at give børnene optimale udfoldelsesmuligheder har "Haus elf" et centralt bevægelsesrum på 620 m2, et rum til rollespil, et atelier, et læringsværksted, et særligt "rederum" til de helt små og en børnecafé, hvor drengene og pigerne sammen kan lave og spise mad sammen med pædagogerne.

Alle vinduerne i det moderne og lyse nybyggeri går helt ned til gulvet, så også de mindste kan se ud. De antracitfarvede vinduesrammer står i kontrast til de lyse vægge og trægulvene i de store rum. Der er mange lave sideborde, som børnene kan kravle op eller lege på, mens pladsen nedenunder kan bruges til opbevaring. Små podier, der delvist er afgrænset fra hinanden ved hjælp af skillevægge med kighuller, giver nye perspektiver at følge aktiviteterne i rummet fra. Alle reoler er enkle og åbne og forstærker indtrykket af, at der er ubegrænsede muligheder for at gå på opdagelse.

Et andet markant element i indretningen er de sorte Troldtekt-akustiklofter. Loftspladerne dæmper den uundgåelige støj fra de små ballademagere og giver desuden effektiv brandsikring i "Haus elf".

Troldtekt akustikplader består af naturmaterialet træ og cement udvundet fra den danske undergrund. Træ er et organisk og brandbart materiale, men hver enkelt træfiber i Troldtekt er omsluttet med og beskyttet af ikke-brandbar cement. Derfor er Troldtekt et svagt antændeligt materiale, der i tilfælde af brand kun afgiver svag varme og næsten ikke udvikler røg.