Et hus til glade børn

Den nye DGNB-certificerede daginstitution i Bad Bederkesa i den tyske delstat Niedersachsen er et sandt børneparadis med masser af plads og gode faciliteter.

Foto: Olaf Wiechers, arkitekt

Bæredygtighed har længe været en prioritet i Geestland Kommune, som er en af de ti største kommuner i Tyskland målt på arealet. Kommunen har modtaget flere priser for sin forbilledlige indsats inden for bæredygtighed, bl.a. German Sustainability Award 2018 og den lokale tyske bæredygtighedspris "ZeitzeicheN".

Da daginstitutionen Sonnenblume i Bad Bederkesa, som koster omkring tre millioner euro, skulle bygges, lagde kommunen også stor vægt på bæredygtighed og valgte derfor at bygge den i træ. Strømmen leveres af en luftvarmepumpe, og der er installeret solceller på saddeltaget. Også inde i bygningen har man brugt bæredygtige materialer. Alt dette har resulteret i, at den nye bygning er blevet DGNB Guld-certificeret.

Masser af plads i den lyse nye bygning

På bygningens omkring 750 kvadratmeter har i alt 50 børnehavebørn og 15 vuggestuebørn masser af plads til at lege og gå på opdagelse. De store vinduesparter, der går fra gulv til loft, lukker ikke kun meget lys ind, men giver også børnene et optimalt udkig. De store, kasseformede vindueskarme i de brede gangområder bruges flittigt af børnene, som både bruger dem til at støtte sig op ad og sidde på.

Skrå lofter, træ og glas skaber velvære

Den udstrakte brug af glas inde i den nye bygning skaber en følelse af åbenhed og transparens. Lyse trærammer ved vinduerne og glasdøre i kombination med hvide vægge og lysebrune gulve sørger for en afslappet og behagelig atmosfære, mens kulørte møbler og billeder i varme gule toner tilfører farver og liv i den nybyggede daginstitution, der – meget passende – er opkaldt efter solsikken (Sonnenblume). Også de delvist skrånende lofter med fritliggende spær, som står i smuk kontrast til de hvide vægge, bidrager til den hyggelige stemning, mens de effektive Troldtekt akustikplader, der er monteret mellem spærene i loftet, giver en god og behagelig akustik i den livlige daginstitution.