Varmt og venligt børnehus

Børnehuset Klepholm i Støvring er en nyopført børneinstitution, hvor arkitekturen giver en gennemgående ro i rummene. Både rumligt og akustisk!

Akustikplader fra Troldtekt som vægbeklædning i børneinstitution
Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Børnehuset er inddelt i en halvdel til 80 børnehavebørn og en halvdel til 40 vuggestuebørn, hvorimellem der er et større fællesområde med adgang til en overdækket terrasse ved legepladsen.

De langstrakte facader i træ har en fin variation med vinduer i forskellige størrelser og placeringer afhængigt af rummene bag. Bygningen er inddelt i to afsnit med hver sit samlende, centrale rum, som er markeret ved, at rummet er højere end de omkringliggende rum.

Det hævede tag giver mulighed for ekstra dagslys til rummet fra højtsiddende vinduer, og det er samtidig lykkedes at integrere ventilation i tagløsningen således, at den ikke er synlig. På tagene er der græs, hvilket i lighed med facadevalget er et resultat af et ønske om at bruge naturnære materialer.

Indbygget leg

Det ønske kan også mærkes indenfor. Farverne er varme og venlige i brune toner, men samtidig er der også høj grad af taktilitet.

Troldtekt akustikplader med integreret ventilation giver rolige lofter uden synlige installationer. Troldtekt pladerne er valgt i farven lys natur monteret med synligt skinnesystem. Frisk luft strømmer gennem udvalgte plader og fordeler sig nemt i rummene.

I ”tårn-rummene” er lofterne hævet, så der er plads til ovenlys og udluftning. I disse rum er lofterne beklædt med Troldtekt, der samtidig er ført ned af væggene.

Det er en fin differentiering af loftstyperne, der giver en naturlig variation i rummene. I det mere højloftede tårnrum er der plads til mange typer aktiviteter, ikke mindst med de indbyggede huler og det lille legehus midt i rummet, samtidig med at der er arbejdet bevidst med akustikken på flere fronter.