Loftet som omvendt hav

I den private skovbørnehave Skovbo, foretrækker man at bruge dagen i Dyrehaven og få naturen under neglene og støvlerne. Men børnehaven har naturligvis også sin egen legeplads og eget hus. Her har legen fået en central plads.

Troldtekt, Skovbo Kindergarten
Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect

De fleste måltider i børnehaven foregår under et stort udhæng, som kan give lidt ly for vejret. Udhænget dækker en stor træterrasse, som er et centralt rum for børnehaven og binder inde og ude sammen. Huset er muret og filtset rødt, mens træet står mere råt. Indenfor er indretningen meget åben med en ”legestue”, værksteder, garderober, toiletter, køkken og møderum.

Huset må tage imod meget skovbund og bållugt, men er samtidig en hyggelig ramme for indeliv. Derfor har akustikken også været et vigtigt parameter som arkitekt, Kim Egholm, har taget alvorligt. Resultatet heraf er et skrånende loft og en akustik, som husets gæster og ansatte er imponeret af. De oplever, at naturen i form af træ, er taget med indenfor i huset.

Wave inspirerer

Kim Egholm tog udgangspunkt i børns leg og brug af huset, da han tegnede huset. Det gav inspiration til at bryde loftsfladen og lege lidt mere med udtrykket. Et traditionelt Troldtekt loft i farven lys natur brydes forskellige steder af den alternative Troldtekt plade, Wave, der har et helt andet udtryk, i kraft af pladens bølgeform.

Wave giver en endnu bedre akustik, men er er også et stærkt element i en ellers anonym flade i rummet. ”Børn ligger ofte og kigger op i loftet i en leg, og derfor har jeg tænkt loftet som et omvendt hav, hvor Wave pladerne flyder rundt, lidt ligesom tømmerflåder. Derved er loftet også mere interessant at kigge på”, fortæller Kim Egholm.